Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
14 jan 2022 Nieuws

Voorstel introductie ‘Opstalrecht duurzaam’

Hoe kun je een opstalrecht vastleggen voor een warmtepomp of zonnepanelen? Dat staat in het voorstel tot introductie van het ‘Opstalrecht duurzaam’ in de Basisregistratie Kadaster (BRK).
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Het voorstel is tot stand gekomen met inbreng van het Kadaster, de Rijksuniversiteit Groningen, Olenz notarissen en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB).

Geen eigenaar

Wordt een gebouw verduurzaamd door het aanbrengen van bijvoorbeeld een warmtepomp, Warmte Koude Opslag-installatie of zonnepanelen? Dan wordt vaak een opstalrecht gevestigd voor de financier, verhuurder of exploitant van zo’n duurzame installatie. Het moet immers juridisch helder zijn wie de eigenaar is van de installatie. Maar met de huidige regelgeving is het duurzame karakter van zo’n opstalrecht vaak niet voldoende herkenbaar. Met het wijzigingsvoorstel wordt de herkenbaarheid vergroot.

Vergroten inzichtelijkheid

Met de voorgestelde wijziging van het Kadasterbesluit zou een opstalrecht voor een duurzame installatie in de BRK herkenbaar zijn, waardoor de inzichtelijkheid van de BRK wordt verbeterd. Een eenvormige aanduiding van opstalrechten in de BRK met betrekking tot duurzame installaties vereenvoudigt het financieringstraject en vermindert transactiekosten door onmiddellijk zichtbaar te maken waarop het opstalrecht betrekking heeft.

Klik hier voor het voorstel. (pdf, 7 pagina's)

 

Bron: KNB/ Kadaster

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Varianten modelakte opstalrecht

De Nederlandse bankensector wil bijdragen aan de verduurzaming van de samenleving. Daartoe publiceerde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) twee varianten op de in 2018 gepubliceerde ‘Modelakte opstalrecht zonnestroomsystemen op bedrijfsdaken’.

Gebouwgebonden financiering

In het Klimaatakkoord is ook afgesproken dat gebouwgebonden financiering mogelijk wordt gemaakt door in het Burgerlijk Wetboek een bepaling op te nemen die kredietverstrekkers in staat stelt eigenaar-bewoners gebouwgebonden duurzaamheidsleningen aan te bieden. In het wetgevingstraject is het niet mogelijk gebleken om het uitgangspunt van volledig automatische overgang van de financiering van eigenaar op eigenaar te realiseren.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

14 jan 2022

Laatst gewijzigd

14 jan 2022

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.