Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
13 jan 2022 Nieuws

Regeling lijfrente buitenland verruimd

Geëmigreerde klanten die hun lijfrente willen omzetten in een periodieke uitkering, kunnen voortaan ook terecht bij andere verzekeraars, zonder dat dit nadelige fiscale gevolgen heeft. Dat hebben het Verbond van Verzekeraars, DNB, het ministerie van Financiën en de Belastingdienst afgesproken.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In het verleden ondervonden geëmigreerde klanten bij het omzetten van een lijfrente of pensioenkapitaal in een periodieke uitkering problemen, omdat in één keer belasting moest worden betaald over het opgebouwde kapitaal. In 2018 werd op deze regel een uitzondering gemaakt voor geëmigreerde Nederlanders die de opbouw- en uitkeringsfase bij dezelfde verzekeraar laten plaatsvinden.

Expiratiedatum

Deze uitzonderingbepaling wordt nu zodanig verruimd, dat hij ook van toepassing is als geëmigreerde klanten de uitkering bij een andere verzekeraar regelen dan bij de verzekeraar waar het lijfrentekapitaal is opgebouwd. Belangrijke voorwaarde is dat het contract wordt overgenomen vóór de expiratiedatum.

Geen nadelige fiscale gevolgen

De regeling is in een pdf-document vastgelegd en geldt, behalve voor lijfrentes ook voor stamrechtverzekeringen en zogeheten C-polissen.
De regeling is alleen relevant voor klanten die bij het ingaan van de lijfrente nog in het buitenland wonen. Er zijn geen problemen als klanten bij de ingangsdatum van de lijfrente of het pensioen (weer) in Nederland wonen.

 

Bron: Verbond van Verzekeraars

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Kifid: let op met buitenlands fiscaal advies

Consument is woonachtig in België en werkzaam geweest in Nederland. Omdat consument onzeker was over de fiscale gevolgen van de aankoop van een lijfrente, is haar geadviseerd om de vergoeding ineens te laten uitkeren.

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.