Daardoor zit er minder verschil tussen het voorschot dat de burger krijgt en de definitieve berekening van zijn toeslag. Het risico dat mensen grote bedragen moeten terugbetalen of later geld krijgen dan wanneer ze er al recht op hebben, is dan minder groot.
In 2018 attendeert de Belastingdienst in totaal 220.000 burgers erop dat hun inkomen waarschijnlijk wijzigt en adviseert hen hun gegevens bij Toeslagen aan te passen. Het versturen van de brieven van deze week is de derde in deze serie. Na de vorige brieven pasten veel burgers hun inkomen bij toeslagen aan.
Voor 400.000 andere burgers heeft de Belastingdienst zelf het inkomen aangepast en de betreffende burgers hierover geïnformeerd. Hierbij zijn inkomensgegevens gebruikt die bij de jaarovergang van 2017 naar 2018 nog niet beschikbaar waren. Zij konden als ze dat wilden zelf de inkomensgegevens weer aanpassen. Het overgrote deel van deze burgers liet onze aanpassing echter zo staan.
Op basis van data-analyse zijn we in staat om in onze gegevens te achterhalen of er zich grote veranderingen voordoen in het inkomen van individuele burgers. Denk bijvoorbeeld aan het bereiken van de AOW-leeftijd, afstuderen of een stijging of daling in het inkomen. Door burgers zo dicht mogelijk op deze verandering en de mogelijke gevolgen voor toeslagen te wijzen, zorgen we ervoor dat zij op tijd hun wijziging kunnen doorgeven.
Ook als we voor de burger het inkomen aanpassen, gebruiken we data-analyse om specifieke groepen burgers te selecteren en gericht actie te ondernemen.
Met deze maatregelen helpt de Belastingdienst burgers bij het doorgeven van de inkomenswijziging. Het doorgeven van wijzigingen en een laatste check op de gegevens blijft echter de verantwoordelijkheid van de burger.
Bron: Belastingdienst
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99