MijnFintool

Nieuws

Consequenties invoering twee-woningen-regel Anw

In een kamerbrief licht staatssecretaris Klijnsma de Tweede Kamer over consequenties van de toepassing van de twee-woningen-regel, overeenkomstig de AOW, in de Anw.

Twee woningen regel
De twee-woningen-regel houdt kortweg in dat als twee mensen ieder een eigen woning huren of in eigendom hebben, die hen vrij ter beschikking staat, er geen andere mensen staan ingeschreven of feitelijk bij hen inwonen, zij ieder volledig de kosten van die woning dragen en op het adres van die woning staan ingeschreven in de Basisregistratie personen, er geen sprake is van een gezamenlijke huishouding.

Ontstaan van het recht op nabestaandenuitkering
Er ontstaat alleen recht op een nabestaandenuitkering als de overledene op de dag van overlijden voor de Anw verzekerd was, en de overledene en de nabestaande gehuwd of geregistreerde partners waren ten tijde van het overlijden, of als twee meerderjarige ongehuwd samenwonenden op het moment van overlijden een gezamenlijke huishouding voerden.

ANW
Door toepassing van de twee-woningen-regel in de Anw zal er bij het overlijden van de partner geen sprake zijn van een gezamenlijke huishouding indien beiden een eigen woning huren of in eigendom hebben. Er zal dan geen recht ontstaan op een nabestaandenuitkering. De invoering van de twee-woningen-regel kan er dus toe leiden dat in minder gevallen recht op nabestaandenuitkering ontstaat.

Besluit
Met het opnemen van de twee-woningen-regel in de Anw zal het risico op een precedentwerking naar andere uitkeringsregelingen (zoals de Wet werk en bijstand)vergroten waarbij de gezamenlijke huishouding het recht op uitkering bepaalt. Deze precedentwerking voor andere sociale zekerheidsregelingen acht staatssecretaris Klijnsma ongewenst. Zij is daarom niet voornemens de twee-woningen-regel in de Anw in te voeren.

Download "Kamerbrief consequenties invoering twee-woningen-regel Anw" (pdf, 4 pagina's)

 


Bron: Rijksoverheid

Modules & dossiers

Opvoerdatum

25 nov 2014

Laatst gewijzigd

25 nov 2014

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1