Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
2 okt 2014 Nieuws

Schrappen schenkingsvrijstelling gaat ten koste van nieuwbouw

Door een onhandige formulering in de wet, kunnen kopers van nieuwbouwwoningen nu al geen gebruik meer maken van de verruimde schenkingsvrijstelling, terwijl deze maatregel eigenlijk pas per 1 januari 2015 afloopt. Wanneer het geschonken bedrag van maximaal een ton namelijk niet vóór deze datum aan de aankoop van een woning is besteed, vervalt de vrijstelling.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Nu bij nieuwbouwwoningen betaling vaak in termijnen plaatsvindt die pas over een paar maanden in rekening worden gebracht, vist de nieuwbouwkoper dus achter het net. Vreemd genoeg geldt de belastingvrijstelling voor de verbouwing van een bestaand huis nog wel tot 2017.

NVB
NVB Vereniging voor Ontwikkelaars & Bouwondernemers wil daarom nu dat het aankoopmoment van een nieuwbouwwoning voor de schenkingsvrijstelling bepalend is en niet de tenaamstelling.

Nieuwbouwwoning
Volgens NVB worden diegenen die een schenking gebruiken om een nieuwbouwwoning te kopen ten onrechte fors benadeeld ten opzichte van mensen die hun schenking gebruiken voor de aanschaf van een bestaande woning of voor onderhoud of verbetering van een woning. Dat heeft alles te maken met het feit dat een nieuwbouwwoning zelden of nooit in één keer aan een koper wordt overgedragen. De woning wordt immers op tekening gekocht en komt vervolgens pas na de bouw en oplevering op naam van de koper te staan, terwijl om voor de verruimde schenkingsvrijstelling in aanmerking te komen de schenking vóór 1 januari 2015 aan de woning moet zijn besteed.

Koopt iemand nu een nieuwbouwwoning en financiert hij dat met 100.000 euro die door een vriend of familielid is geschonken, dan is de kans nog maar zeer klein dat een deel van de schenking onder de schenkingsvrijstelling zal vallen. “Iemand zal daardoor dus minder snel geneigd zijn een nieuwe woning te kopen, en zal daardoor misschien uitwijken naar een bestaand huis, zelfs als daar niet zijn eerste voorkeur ligt.”, schrijft NVB in een brief aan staatssecretaris van Financiën, Eric Wiebes.

Brief
In de brief aan de staatssecretaris dringt NVB er daarom op aan, dat als de koopovereenkomst nog in 2014 wordt gesloten de begunstigden van een schenking ook volledig van de verruimde schenkingsregeling gebruik moeten kunnen maken. “Dit geldt dus nadrukkelijk ook voor de betaaltermijnen die na 1 januari 2015 verstrijken. Kortom, niet deze termijnen zijn dan voor de vrijstelling bepalend maar het moment waarop het contract wordt getekend.”  Volgens NVB is dit niet meer dan redelijk. Zeker omdat dit voor het onderhoud of verbetering van een woning ook geldt. “De regeling zou geen onderscheid moeten maken tussen bestaande en nieuwe woningen. De stimulans die vanuit deze vrijstelling zou moeten komen, valt of staat hier immers mee”, aldus NVB.

Lees hier de brief van de NVB (pdf, 3 pagina's)

 

Bron: NVB

Lees ook…

Schenkingsregeling bij een koophuis

Staatssecretaris Wiebes van Financiën beantwoordt, mede namens de minister voor Wonen en Rijksdienst, Kamervragen over de schenkingsregeling bij een koophuis.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

2 okt 2014

Laatst gewijzigd

2 okt 2014

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.