Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
30 aug 2012 Nieuws

Verbod afsluitprovisie hypotheken

Minister De Jager van Financiën wil afsluitprovisies voor hypotheken verbieden. Aanbieders mogen alleen nog advies- en distributiekosten in rekening brengen. Dat is een van de voornemens van de minister die is opgenomen ineen brief aan de Tweede Kamer.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

 

Verder stelt de minister dat hypotheekverstrekkers consumenten tijdig moeten informeren als hun rentevaste periode bijna afloopt. Dat moet volgens de minister minimaal drie maanden van te voren gebeuren. Hoewel nu al in de wet staat dat consumenten tijdig geïnformeerd moeten worden, loopt deze termijn in de praktijk flink uiteen.

 

De hypotheekverstrekker moet de consument ook drie maanden van tevoren een nieuw aanbod doen. Dat aanbod moet gelijk zijn aan een aanbod dat een vergelijkbare nieuwe klant zou krijgen. De Jager wil daarmee voorkomen dat mensen die bij dezelfde hypotheekverstrekker blijven duurder uit zijn.

 

De minister wil met de maatregelen de positie van de consument versterken bij het afsluiten en oversluiten van een hypotheek. Het rentebeleid van aanbieders moet transparanter en klantvriendelijker worden. De Jager wil de nieuwe regels op 1 januari 2013 in laten gaan.

 

De Consumentenbond en de NVM zijn blij met het pakket maatregelen van de minister om de hypotheekverstrekking door banken te verbeteren. Zij hopen nu dat de minister de gelegenheid aangrijpt om ook het gebrek aan concurrentie op die markt aan te pakken. Directeur Combee van de Consumentenbond vindt het ‘zorgelijk’ dat de Nederlandse hypotheekmarkt weinig aanbieders kent en er weinig concurrentie is waardoor tarieven hoog liggen.

 

Bronnen: DFT, 14/16-04-2012

Uw mening

 
Berend Tooms
16 apr 2012
Het zou dus een verruimimg betekenen dat je binnen dezelfde garantieregeling, zonder wijzigingen natuurlijk, ook van aanbieder zou kunnen wisselen? Of ik nu voor hetzelfde produkt een hele % meer of minder moet betalen.. dat scheelt nogal. Misschien is dan overstappen voor dit renteverschil niet meer nodig. Iets dergelijks houdt aanbieders scherp, denk ik. 1% over 2 ton, 2K * 10 jaar scheelt toch een hoop geld en bij sommigen het verschil tussen financieel dood of levend, dus minder ongevallen.
 
Harry Waaijenberg
16 apr 2012
Klopt wel, maar is ook wel een beetje generaliserend lijkt mij. Er zijn echt nog wel mogelijkheden tot overstappen bij veel clienten. Maar als het aanbod van de huidige geldverstrekker goed is dan HOEFT dat ook niet natuurlijk. Verder moeten in ieder geval die banken idd ook transparanter worden, net als wij! Daar wordt dus aan gewerkt, laten we hopen dat dit wat gaat worden....
 
Berend Tooms
16 apr 2012
Flauwekul natuurlijk. Die kosten worden dan vrijwel gelijk aan de afsluitprovisie die nu gerekend wordt.
Verder... iedereen heeft hetw el over overstappen, maar wie kan zich dat nog permitteren?
Voorbeeld: 7 jaar geleden huis gekocht, waarde 2 ton, financiering 210.000 (NHG), rente 5+2 vast, 3,85%, nu verlenging (7 bestaat niet meer) 4,65% (5jr) of 5,55 (10jr). De goedkoopste (en beste) oplossing voor de klant is elders 10jr tegen 4,45, maar Inkomen nauwelijks gestegen, eisen aangescherpt, onderpand minder waard en (uiteraard) nauwelijks kans gezien om dit verschil door aflossen op te lossen. Die aflossing had bijna lineair moeten zijn.
Met of zonder verbod, die klant kan geen kant op. Voldeed wel aan de oude eisen NHG, maar nooit meer aan de nieuwe. Of zie ik iets over het hoofd?
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

16 apr 2012

Laatst gewijzigd

30 aug 2012

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.