De Waarderingskamer is voorstander van openbaarmaking, maar meldt in een apart advies dat de voorgenomen verhoging van de griffierechten voor gemeenten dermate fors is, dat ze uit kostenoverwegingen kunnen besluiten om het niet te laten aankomen op een beroepsprocedure en bezwaarmakers tegen de WOZ-waarde gelijk te geven.
Volgens het huidige wetsvoorstel over de verhoging van de griffierechten moeten gemeenten 5.000 euro griffierecht betalen in beroep en 12.500 euro bij hoger beroep en cassatie. Als de bezwaarmaker tegen de WOZ in het gelijk wordt gesteld, komen daar de door hem betaalde griffierechten en de proceskosten nog bij.
“Deze kosten zijn in verhouding tot het financiële belang van de voor de gemeenten in het geding zijnde WOZ-inkomsten zo hoog, dat wij ons kunnen voorstellen dat gemeenten het risico op het moeten betalen van deze kosten vermijden”, aldus de Waarderingskamer in het advies. Dat zal er ook toe leiden dat verminderingen worden toegepast op correcte WOZ-waarden. En dan “ontstaat systematische onderwaardering”, vreest de Waarderingskamer.
De gemeenten zelf denken dat het zo’n vaart niet loopt. Een woordvoerster van VNG wijst erop dat het aantal bezwaren tegen de WOZ-beschikking al erg laag is. “De Waarderingskamer verwachtte meer bezwaren door de dalende huizenprijzen. Die zijn uitgebleven. Blijkbaar hebben mensen gezien dat de WOZ-waarde naar beneden is bijgesteld.” Dit jaar werd tegen 2,6 procent van de WOZ-beschikkingen bezwaar aangetekend. In bijna de helft van de gevallen wordt het bezwaar toegekend.
Daarbij komt, zegt de VNG-woordvoerster, dat mensen ook een belang hebben bij een accurate WOZ-waarde. Die wordt immers ook gebruikt bij het vaststellen van de verzekeringswaarde. “Anders is het huis onderverzekerd.” Bovendien worden bezwaarmakers óók geconfronteerd met de hogere griffierechten.
Bron: FD, 29-12-2011
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99