Nederland telt nog steeds 282.000 wanbetalers in de zorg. Ondanks pogingen om het aantal schuldenaars terug te dringen, heeft een groot deel zijn schuld nog niet afgelost bij zijn verzekeraar.
Dat blijkt uit cijfers van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Wanbetalers betalen aan het CVZ de maandpremie met daarbovenop een boete van 30 procent, net zo lang tot ze hun schuld aan de verzekeringsmaatschappij hebben voldaan. De maandbetaling kan worden ingehouden via loon of uitkering. Tot nu toe heeft het CVZ 102 miljoen euro geïnd. Dit bedrag staat los van de schuld die de verzekerden nog hebben uitstaan bij verzekeraars. De omvang van die totale schuld wordt geschat op honderden miljoenen.
Overleden
Volgens het CVZ zijn er inmiddels 49.400 Nederlanders zorgwanbetaler af, maar zo nuanceert de instantie: „Het merendeel van die groep is geëmigreerd, overleden of bleek niet verzekeringsplichtig.” De verwachting is dat de uitstroom van de grote groep wanbetalers uit het CVZ-regime dit jaar op gang komt. „Wat wel een succes is, is dat iedere wanbetaler nu linksom of rechtsom zijn basispremie betaalt”, aldus een woordvoerder van het CVZ.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.