Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de economische groei in Nederland dit jaar uitkomt op 1,75 procent en volgend jaar op 1,5 procent. Die percentages zijn gelijk aan die uit de vorige raming van het CPB.
De groei vertraagt doordat de wereldhandel minder hard groeit. Dat komt doordat overheden wereldwijd hun investeringen in de economie terugschroeven. Het begrotingstekort in Nederland komt volgend jaar naar verwachting uit op 4,1 procent. Dat is een tiende procentpunt hoger dan waar het kabinet in november nog van uitging en 0,2 procentpunt hoger dan de verwachting bij Prinsjesdag in september.
De maatregelen uit het regeerakkoord (18 miljard aan bezuinigingen) dragen per saldo voor circa 0,25 procentpunt bij aan de verkleining van het tekort in 2011. Dat het tekort toch iets hoger uitkomt dan eerder geraamd, komt door de iets ongunstiger economische ontwikkeling. Het tekort volgend jaar is wel fors lager dan de 5,8 procent van dit jaar. De staatsschuld loopt komend jaar op naar 66,9 procent van het bruto binnenlands product. Voor het begin van de financiële crisis eind 2008 uitbrak, stond de schuld nog op 45,3 procent.
De werkloosheid in Nederland neemt af naar 5 procent van de beroepsbevolking in 2011. De inflatie bedraagt 1,25 procent dit jaar en 1,5 procent in 2011.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.