MijnFintool

Nieuws

Nederlands pensioenstelsel scoort goed

Het Nederlandse pensioenstelsel scoort in vergelijking met andere volgroeide pensioenstelsels beter op het percentage deelnemers, de hoogte van de uitkeringen en de houdbaarheid. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Melbourne en pensioenadviseur Mercer.


De Nederlandse combinatie van de AOW en een veelal verplicht bedrijfspensioen staat volgens de onderzoekers garant voor een pensioen dat is gebaseerd op het gemiddeld verdiende salaris tijdens het werkzame leven. De participatie is hoog: negen op de tien werknemers bouwen pensioen op. Bovendien heeft Nederland relatief veel geld gespaard in pensioenfondsen: ze beheren ruim 700 miljard euro.

Willem Brugman, directeur pensioenen bij Mercer, ziet in het onderzoek een bevestiging dat het Nederlandse systeem goed in elkaar zit. “Dat pensioenfondsen nu maatregelen moeten nemen om tekorten te voorkomen, is een van de sterke kanten. In andere landen, zoals Frankrijk, is nauwelijks gespaard en kunnen ze niet bijsturen. Dat is op termijn onhoudbaar.”

“In Nederland wordt het probleem van de vergrijzing onderkend en zoeken alle betrokken partijen naar een oplossing”, zegt hoogleraar Nicholas Barr van de London School of Economics. Hij kwam onlangs ook tot de conclusie dat het Nederlandse pensioenstelsel tot de beste ter wereld behoort.

“De discussie in Nederlands wordt gevoerd op een basis van argumenten”, zegt Barr. “In andere landen is de pensioendiscussie nogal emotioneel.” In Frankrijk leidt de verhoging van de pensioenleeftijd bijvoorbeeld tot felle protesten. “In Nederland begrijpen werkgevers, werknemers en gepensioneerden dat het gaat over de verdeling van de pijn en de risico's”, aldus Barr.

De onderzoekers van Mercer raden Nederland aan de arbeidsparticipatie van 55-plussers te verhogen. Ook pleiten ze voor een betere bescherming van de deelnemers tegen fraude bij pensioenfondsen.

Zweden, Zwitserland, Australië en Canada hebben volgens de onderzoekers ook een pensioensysteem dat de toets der kritiek kan doorstaan. China en Japan komen het slechtst uit de vergelijking. Dat is een van de redenen waarom Chinezen zoveel sparen.

Bron: De Volkskrant, 20-10-2010
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

20 okt 2010

Laatst gewijzigd

20 okt 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1