MijnFintool

Nieuws

Veel verschillen in financiële zelfredzaamheid

Circa de helft van de Nederlanders merkt in de eigen financiële situatie de gevolgen van de economische crisis. Ten opzichte van een half jaar geleden heeft de crisis vaker geleid tot een inkomensdaling (16%) of baanverlies van een lid van het huishouden (11%).

 

Dit stelt Platform CentiQ, Wijzer in geldzaken op basis van de resultaten van haar halfjaarlijkse publieksmonitor, onder 780 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Ruim 30% van de Nederlanders vindt het op dit moment moeilijker om hun eigen financiën te regelen, dan tien jaar geleden. Dit komt ondermeer doordat mensen meer eigen keuzes moeten maken, zoals het kiezen van een zorgverzekering en door de complexiteit van financiële producten. Mensen met een lager of middelbaar opleidingsniveau zijn oververtegenwoordigd in deze groep. Zij ondervinden hinder van hun lage kennisniveau, waardoor ze meer moeite hebben met het regelen van hun eigen financiën. Lager opgeleiden geven daarom vaker aan geholpen te willen worden bij het vergroten van de eigen financiële kennis en vaardigheden.

 
Consumenten hebben wel het gevoel dat de ergste fase van de crisis voorbij is. Ze maken zich vooral zorgen om de gevolgen. De verwachting is dat alles duurder wordt (75%). Een half jaar geleden verwachtte nog 58% van de mensen dit. Andere redenen tot zorgen zijn de berichten vanuit de media over de crisis (42%) en de verslechterde eigen financiële situatie (41%). De bewustwording over de eigen financiële huishouding neemt door de crisis wel toe. Er worden vaker dan een half jaar geleden voorzorgsmaatregelen genomen om de gevolgen van de crisis op te vangen. Ruim 40% van de ondervraagden bezuinigt op de eigen uitgaven.
 
Als het gaat om de verantwoordelijkheid voor verbeteren van eigen financiële kennis en vaardigheden, zien burgers allereerst een verantwoordelijkheid voor zichzelf. Maar burgers zien ook een belangrijke taak voor de overheid: enerzijds hulp bij het vergroten van eigen financiële kennis en vaardigheden (72%), anderzijds strenge(re) regelgeving voor aanbieders van financiële producten (74%).
 
Bron: Centiq, 16-06-2010
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

16 jun 2010

Laatst gewijzigd

16 jun 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1