MijnFintool

Nieuws

Alternatieve beloningsvormen intermediair in kaart

Ruim de helft van het intermediair heeft naast provisie ook andere vormen van beloning ingevoerd. Deze groep zegt problemen te ondervinden bij de omschakeling, vooral bij het maken van afspraken met aanbieders. Dat blijkt uit onderzoek van Nibe-SVV en Oostdam & Van den Eijkel.


Van de tussenpersonen werkt nog 44 procent uitsluitend op provisiebasis. Van hen denkt 35 procent binnen drie jaar andere beloningsvormen te introduceren. Daarbij wordt vooral gedacht aan abonnementen.

Van de 56 procent die ook rechtstreeks door de klant wordt betaald, heeft twee derde problemen met de overstap. In 85% van de gevallen betreft het moeilijk afspraken kunnen maken met aanbieders over netto tarieven. De meeste ondervraagden denken dat de klant nog niet klaar is voor het betalen van een uurtarief.

Het grootste voordeel van alternatieve beloningsvormen voor de adviseur is dat deze beter passen bij hun rol van vertrouwenspersoon van de klant, zo blijkt uit het onderzoek. Daarbij komt dat het terugboekrisico komt te vervallen. Groot nadeel is dat kantoren afscheid moeten nemen van klanten die de (aanvullende) rekening niet willen betalen. Ook nieuwe administratieve verplichtingen (registratie arbeidsuren, btw, incasso) werken nadelig. Uit de ervaringen van de kantoren die diverse beloningsvormen hanteren, blijkt dat vooral de zzp'er en de particuliere klant met een modaal inkomen het moeilijkst zijn te bewegen tot betalen.

Er is sprake van een groeiende juridisering van klantafspraken en grote verscheidenheid in de nazorg die een klant mag verwachten. Eén op de 5 adviseurs maakt contractuele afspraken met de klant over de dienst en de prijs. Verder is er nog veel onduidelijkheid over wie welke rol vervult, nadat een product is afgenomen. De invulling, vorm en frequentie kan per taak en per dienstverlener sterk verschillen.

Gemiddelde bedragen en tarieven service:
• Hypotheekadvies: 2.500 euro
• Uurtarief: 125 euro (excl. btw)
• Abonnement: 123 euro per jaar (excl. btw)

Bronnen: Nibe-SVV / InFinance, 28-05-2010
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

26 mei 2010

Laatst gewijzigd

26 mei 2010

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1