In het eurogebied, de VS en Japan is het BBP in het derde kwartaal toegenomen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het herstel wordt gedreven door de budgettaire stimuleringsmaatregelen, het ruime monetaire beleid, de verbetering van de situatie op de financiële markten en een positieve impuls van de voorraadvorming bij bedrijven. De geraamde BBP-groei in het eurogebied bedraagt volgend jaar 1,5 procent
Productie
De productie in Nederland neemt sinds het derde kwartaal van dit jaar weer toe, na krimp in de vier voorgaande kwartalen. Naar het zich laat aanzien blijft er gedurende de rest van de ramingsperiode (2009 en 2010) sprake van economische groei. De klap van begin 2009 is daarmee echter nog lang niet ongedaan gemaakt.
Werkgelegenheid
Sinds begin 2009 loopt de werkgelegenheid in de marktsector sterk terug. Gemeten in arbeidsjaren bedraagt de daling dit jaar naar verwachting 2,75 procent. Volgend jaar is de afname, met ongeveer 3,5 procent nog groter. Naar verwachting komt de werkloosheid in 2009 uit op gemiddeld 5 procent, om volgend jaar op te lopen tot gemiddeld 6,5 procent.
De oploop van de werkloosheid is aanmerkelijk kleiner dan eerder werd voorzien, wat voor 2009 voornamelijk kan worden toegeschreven aan de verdeling van de bestaande hoeveelheid werk over meer personen. Voor 2010 zijn het vooral de verbeterde economische vooruitzichten en een hogere winstgevendheid in het bedrijfsleven die leiden tot een geringere stijging van de werkloosheid.
Consumptie
De consumptie van huishoudens daalt dit jaar met 2,5 procent. In 2010 blijft de gezinsconsumptie naar verwachting vrijwel stabiel. De ontwikkeling van de reële inkomens en vermogens geeft aanleiding tot een beperkte stijging, maar dit wordt gecompenseerd door het nog altijd lage consumentenvertrouwen, wat consumenten voorzichtig maakt met uitgeven. Het consumentenvertrouwen zit sinds voorjaar van 2009 wel in de lift, waardoor gezinnen hun besparingen in 2010 niet nóg verder opvoeren.
Inflatie
De geraamde inflatie bedraagt dit jaar 1,25 procent, een halvering vergeleken met vorig jaar. Dit komt door de gedaalde olie- en gasprijzen en de huidige laagconjunctuur. Komend jaar wordt een inflatie verwacht van 1 procent. De gemiddelde contractloonstijging komt in 2009 uit op zo’n 3 procent en in 2010 op 1,25 procent. Bijgevolg neemt de gemiddeld koopkracht in 2010 licht af nadat deze in 2009 nog met 1,75 procent is toegenomen.
Bron: CPB, 15-12-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99