‘Bedrijven moeten vaker naar de rechter stappen om een hoge vertrekvergoeding in een oud arbeidscontract aan te vechten.’ Dat zei minister Wouter Bos van Financiën maandag bij de presentatie van een rapport over de naleving van de code-Tabaksblat van beursbedrijven.
Bos vindt dat bedrijven niet klakkeloos het argument moeten gebruiken dat zij aan de hoge vertrekvergoeding niets kunnen doen omdat de afspraken al vastlagen in een oud contract. Als bestuurders moeite hebben met de vertrekvergoeding en dit niet uit kunnen leggen ,,aan het eigen personeel en aan de boze buitenwereld', moeten ze de regeling volgens Bos gewoon aanvechten. Hij deed dat zelf sinds de staat eigenaar is van ABN Amro. ,,Soms heeft dat succes, soms niet.' Hij riep ook aandeelhouders op activistischer te zijn tegen te hoge beloningen.
De commissie die het rapport opstelde, is van mening dat Nederlandse beursvennootschappen in de AEX nog duidelijker moeten aangeven waarom ze bonussen verlenen. De vroegere financiële topman van Aegon, Jos Streppel, die de commissie leidde, stelde maandag dat de bedrijven “meer aandacht zouden moeten besteden aan de verantwoording van de prestatiecriteria.' De commissie vindt dat de bedrijven ,,op onderdelen van het beloningsbeleid nog behoorlijke stappen moeten maken'. Wel is het zo dat het totaalbedrag aan beloning van bestuurders in 2008 is gedaald.
Het aantal keren dat met redenen omkleed is afgeweken van de code-Tabaksblat is stabiel gebleven. Toch vindt de commissie dat juist hier nog wel werk moet worden verricht. ,,De prestatiecriteria zijn niet allemaal duidelijk en de verantwoording achteraf is nog niet voldoende goed.' Streppel pleitte verder voor 'burgerschap' bij de aandeelhouder. Die mag wettelijk weliswaar geheel voor zijn eigen financieel gewin gaan, maar dat ontslaat ze niet van de verantwoordelijkheid ,,redelijk en billijk' te handelen. ,,Het is niet zo dat ze voor eigen gewin alle dingen die wij wenselijk achten in de maatschappij, met voeten mogen treden.'
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.