MijnFintool

Nieuws

AOW-plan naar Tweede Kamer

De Raad van State heeft forse kritiek heeft op de AOW-plannen van het kabinet. Desondanks hebben minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) het wetsvoorstel voor verhoging van de AOW-leeftijd woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De Raad van State is in principe voorstander van het verhogen van de AOW-leeftijd, maar heeft kritiek op de manier waarop de pensioenleeftijd in het plan omhooggaat. In het plan van Donner en Klijnsma gaat de AOW-leeftijd in 2020 van 65 naar 66 jaar gaat en in 2025 naar 67 jaar. De Raad vindt dat eerder begonnen moet worden met het verhogen van de AOW-leeftijd. Daarnaast klaagt de Raad over een gebrek aan financiële onderbouwing en waarschuwt zij voor spanningen tussen jongere en oudere generaties. De Raad bepleit enerzijds een sneller begin met het ophogen van de pensioenleeftijd, zodat nu met economische crisis eerder geprofiteerd wordt van de besparingen. Anderszijds zou een meer geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd met een maand per jaar eerlijker zijn voor verschillende generaties.

Donner en Klijnsma hebben gekozen voor een ingangsdatum van 2020 omdat ouderen die vlak voor hun pensioen zich niet meer kunnen voorbereiden op de nieuwe situatie. Ook moeten werkgevers de tijd hebben om arbeidsomstandigheden te verbeteren en met werknemers na te denken hoe op een meer gezonde manier het pensioen gehaald kan worden.
 
Bovendien heeft het kabinet volgens Donner wel degelijk maatregelen genomen die ouderen raken. Zo wees hij erop dat mensen met een redelijk aanvullend pensioen die in 2011 of later 65 jaar worden, extra belasting gaan betalen. Op die manier dragen zij ook bij aan een houdbare financiering van de AOW.
 
Om de lasten eerlijker te verdelen pleit de Raad ook voor verdere fiscalisering van de oudedagsvoorziening. Maar volgens Donner levert het zwaarder belasten van iedereen en ook de geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd weinig extra opbrengsten op. Ook zou een hogere AOW-premie het loon zwaarder belasten, waardoor de prikkel om te gaan werken kleiner kan worden.
 
Bron: De Telegraaf, 02-12-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

03 dec 2009

Laatst gewijzigd

03 dec 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1