In een brief aan de Tweede Kamer gaat De Jager dieper in op de werkkostenregeling als onderdeel van het Belastingplan 2010 waarover op 2 november wetgevingsoverleg plaatsvindt.
Hij noemt berichtgeving onjuist die stelt dat de fiets van de zaak en fitnessregeling zullen verdwijnen. “Door de nieuwe werkkostenregeling wordt het juist veel simpeler om als vrije vergoeding een fiets te verstrekken of bedrijfsfitness aan te bieden.”Hij stelt dat de huidige maxima en eisen komen te vervallen. Tevens benadrukt hij dat de fiscale behandeling van posten met een vrijwel geheel zakelijk karakter zoals reis- en verblijfkosten en scholingskosten niet wijzigt, deze vallen buiten het forfait. Posten als mobiele telefoons, arbovoorzieningen en laptops blijven bij zakelijk gebruik op nihil gewaardeerd.
Met de werkkostenregeling zullen vanaf 2011 een groot aantal regels rondom de vergoedingen en verstrekkingen in de loonsfeer verdwijnen. Het wordt mogelijk om een vast percentage van de loonsom per bedrijf onbelast te vergoeden en te verstrekken. Werkgevers hoeven niet meer op individuele basis de vergoedingen en verstrekkingen te toetsen waardoor deze veel flexibeler kunnen worden toegepast: voortaan kan uitsluitend volstaan worden met verantwoording op werkgeversniveau. De werkkostenregeling levert een forse administratieve lastenverlichting op voor bedrijven en een besparing op de uitvoeringskosten. Aangezien het een versimpeling betreft van de regelgeving zal het tevens een vergroving zijn, het algehele forfait zal voor het ene bedrijf toereikend zijn terwijl een ander bedrijf eraan tekort komt en daardoor geconfronteerd kan worden met de eindheffing.
De Jager zegt in zijn brief toe dat werkgevers voor de jaren 2011, 2012 en 2013 de mogelijkheid hebben om jaarlijks te kiezen tussen het huidige regime van vergoedingen en verstrekkingen en het nieuwe. Ter financiering van het keuzeregime voor de jaren 2011 - 2013 zal voor bedrijven die geen gebruikmaken van de werkkostenregeling een plafond voor personeelsreizen en personeelsfeesten van 454 euro per werknemer per jaar gelden.
Tevens zeg hij toe dat naast de outplacementkosten, alle verhuiskosten en het rentevoordeel van door de werkgever verstrekte hypothecaire leningen buiten het forfait vallen.
Bron: Ministerie van Financiën, 29-10-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99