Volgens de rechtbank blijkt uit berichten van het DSB-bestuur en de bewindvoerders aan de rechtbank dat onderhandelingen met de Amerikaanse overnamekandidaat niet zijn geslaagd. “Ook ‘plan B’ blijkt niet levensvatbaar omdat de daarvoor vereiste overheidssteun en de vereiste medewerking van De Nederlandsche Bank (DNB) niet zijn toegezegd”, aldus de rechtbank in een verklaring.
De rechtbank komt dan ook tot de conclusie dat het uiterste is gedaan om DSB als geheel voort te zetten en “dat daarop nu geen uitzicht meer is”. Zondag haakte investeerder Lone Star af en ‘s avonds bleek ook dat het ministerie van Financiën en DNB geen heil meer zagen in ‘Plan B’.
In Plan B moest minister Bos van Financiën 100 miljoen euro steun geven. Samen met 100 miljoen euro door de omzetting van spaartegoeden van DSB-klanten met een achtergestelde deposito zou de bank volgens de DSB-directie een doorstart kunnen maken.
Plan B kon alleen slagen als de spaarders van de DSB Bank een deel van hun spaargeld zouden omzetten in aandelenkapitaal. De spaarders zouden gezamenlijk 70 miljoen euro moeten opbrengen en DSB-voorman Scheringa in zijn eentje nog eens 70 miljoen. Het plan werd ook omarmd door Jelle Hendrickx van het Steunfonds Probleemhypotheken.
In ‘Plan A’ zou DSB opgekocht worden door opkoopfonds Lone Star Funds uit Dallas, Texas. Lone Star, dat ongeveer 14 miljard dollar in zijn investeringsfondsen heeft zitten, heeft zich in de kredietcrisis naar voren gedrongen als opkoper van grote pakketten slechte leningen van banken. In de VS nam het in 2008 een pakket van ruim 30 miljard aan ‘rommelhypotheken’ over van zakenbank Merrill Lynch. Ook bij andere Amerikaanse banken heeft Lone Star voor weinig geld slechte hypotheekleningen gekocht.
Vier internationale bedrijvenopkopers zijn vorige week gepolst om DSB Bank over te nemen. Alle vier zeiden alleen interesse te hebben in onderdelen, en dan ook nog pas na een faillissement.
Dat blijkt uit informatie waarover deze krant beschikt. Ook het Amerikaanse investeringsfonds Lone Star Funds is vorige week benaderd. Het Britse kantoor van de Amerikanen had toen geen belangstelling. Zij wilden geen honderden miljoenen aan liquiditeit in de bank steken in geval van een bankrun van spaarders bij een doorstart. Ook de claims die boven DSB Bank hangen, schrikten af.
Toch zijn vertegenwoordigers van deze Amerikaanse bedrijvenopkoper dit weekeinde in Wognum geweest. Ze hebben de boeken ingezien en zijn vervolgens weer vertrokken na kort te hebben aangegeven bij nader inzien toch geen belangstelling te hebben. DSB bevestigde zondagavond dat de gesprekken waren mislukt.
In Duitsland kocht Lone Star in augustus 2008 de mkb-bank IKB voor 223 miljoen euro en investeerde nog eens 225 miljoen om de bank te herstructureren. De Duitse staat had eerder 8 miljard aan steun in de bank gepompt, die 10 miljard had moeten afboeken. IKB is sinds dit jaar weer winstgevend: over het eerste halfjaar bedroeg de winst 20 miljoen euro, nadat het in 2008 een verlies van 580 miljoen euro had geleden.
Lone Star is al langer actief in Duitsland en heeft daar de reputatie van een harde saneerder. Sinds 2000 heeft het opkoopfonds grote pakketten met slechte hypotheken opgekocht van Duitse banken. Wanbetalers zijn voor de rechter gebracht en hun huis uitgezet. Rentes zijn fors verhoogd zodra Lone Star daarvoor de kans zag. In 2005 kocht Lone Star de Allgemeine Hypothekenbank Rheinboden van Duitse vakbonden en herdoopte deze in Corealcredit Bank. Sinds eind jaren ’90 is het fonds acttief in Azië.
Bronnen: NRC Handelsblad, 17-10-2009 / FD, 19-10-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99