MijnFintool

Nieuws

Claims stapelen zich op rondom DSB

De bewindvoerders van de onder curatele geplaatste DSB Bank kunnen rekenen op een toenemend aantal claims van bestaande en potentiële gedupeerden. Belangenbehartigers en juridisch adviseurs verdringen zich rond de benadeelden van DSB.


Dinsdag meldde zich een nieuwe partij die klanten van DSB Bank adviseert een procedure te beginnen. Volgens Consumentenclaim, ook actief in de woekerpolis- en aandelenlease-affaire, is de ondertoezichtstelling van de bank geen belemmering om alsnog claims in te dienen.

Consumentenclaim
Klanten die denken dat DSB hun een te hoge hypotheek of overbodige polissen heeft verkocht, moeten er volgens Consumentenclaim snel bij zijn met een claim. Want als de bewindvoerders met massale individuele procedures worden geconfronteerd, zullen ze volgens Consumentenclaim eerder bereid zijn tot een schikkingsronde. Consumentenclaim is een initiatief van het internationale advocatenkantoor Van Dijk & Co.

Het advies moedigt ook DSB-klanten voor wie de hoogte van hun hypotheek of de aanschaf van koopsompolissen niet direct tot betalingsproblemen hebben geleid, aan tot het indienen van een claim. Toezichthouder AFM wees daar maandag, de dag dat DSB door een noodregeling werd getroffen, al op. “Er moet niet alleen aandacht zijn voor mensen met (dreigende) betalingsproblemen maar ook voor (andere) mensen ten opzichte van wie DSB de zorgplicht niet goed is nagekomen”, aldus de AFM.

Steunfonds Probleemhypotheken
Daarmee dreigt het aantal mogelijke claimindieners aanmerkelijk groter te worden dan de groep die valt onder het akkoord dat de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken (SSP) vorige week nog met DSB-eigenaar Scheringa sloot. Bij dat akkoord ging het hoofdzakelijk om klanten die in acute financiële problemen verkeerden door verkeerde adviezen.

Het is onzeker of dat akkoord door de bewindvoerders wordt uitgevoerd. Zij willen eerst dat de getroffen spaarders bij DSB hun geld terugkrijgen. Onderhandelaar Jelle Hendrickx sprak gisteren een uur met de twee bewindvoerders, maar kreeg alleen te horen dat zij het akkoord “bestuderen”.

Als de eerdere uitlatingen van Hendrickx kloppen, dan stelt het akkoord met SSP de bewindvoerders voor problemen. Volgens Hendrickx wilde de Nederlandsche Bank het akkoord niet goedkeuren omdat er een precedentwerking van uit zou gaan voor de gehele financiële sector.

Aantal gedupeerden
Over het aantal gedupeerden van DSB Bank doen veel cijfers de ronde. Pieter Lakeman van Hypotheekleed repte gisteren over “zeker 100.000 mensen”. Consumentenclaim heeft het over 20.000 DSB-klanten. Juristen zijn het er niet over eens of de claims een verkoop van DSB-onderdelen bemoeilijken. Eén groep zegt dat de claims verbonden zijn aan de vennootschap, andere juristen menen dat de claims aan de individuele hypotheken en koopsompolissen hangen. In het laatste geval hebben de bewindvoerders een probleem.

Lakemanleed
Ook Lakeman kan claims verwachten. Onder de naam Lakemanleed.nl is een nieuwe website gelanceerd, waar gedupeerden van de DSB-affaire zich kunnen melden. De website is een initiatief om Lakeman aansprakelijk te stellen voor de kosten van het omzetten van rekeningen en voor eventueel verloren geld.

Bartels
Ten slotte, voorlopig, start advocaat Dion Bartels een claim tegen de bestuurders van DSB. Gedupeerden die mee willen procederen, moeten daarvoor 2.500 euro inleggen en bij een resultaat betalen ze het advocatenkantoor 5 procent.

Bron: FD, 14-10-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

14 okt 2009

Laatst gewijzigd

14 okt 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1