De CDA-fractie wil opheldering over de run op de bank. Ook de PvdA vindt dat snel duidelijk moet worden wat er is gebeurd. De SP wijst Dirk Scheringa als eerst verantwoordelijke aan voor de implosie van de DSB bank, naar stelt ook de overheid verantwoordelijk. “De overheid heeft geen wetgeving gemaakt die tophypotheken verbood. Ook producten waar tientallen procenten provisies mee konden worden verdiend, zijn eerder nooit verboden. Het grootste tekort zit dus in de wetgeving zelf.” De VVD vraag zich af wat er allemaal gebeurd is in de afgelopen anderhalve week. “Toen zei minister Bos nog dat er niets mis was met de liquiditeit en solvabiliteit van DSB.” Ook wil de partij weten hoe het kon dat solvabiliteit zo snel achteruit kon gaan.
GroenLinks heeft begrip voor de noodregeling. “Een bank als DSB is niet ‘too big to fail’ De partij vindt het niet gek dat er in plaats van kapitaalinjecties door de overheid wordt gekozen om de bank netjes te laten failleren, zodat de aandeelhouder op de blaren moet zitten. Wel vraagt GroenLinks zich af hoe DSB ooit een vergunning heeft kunnen krijgen van DNB met een bedrijfsmodel dat was gericht op het verkopen van koopsompolissen en provisie-inkomsten.
Over de rollen van ex-DSB-bestuurder Zalm en DNB-president Wellink reageren de meeste Kamerleden afwachtend. Ze willen eerst de uitkomst weten van het onderzoek dat de AFM en DNB gaan doen naar het functioneren van de huidige top van DSB en oud-bestuurders, zoals Zalm.
Bron: FD, 13-10-2009
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99