MijnFintool

Nieuws

‘Banken krijgen problemen bij dalende huizenprijzen’

“Tonko Gast, oprichter van vermogensbeheerder Dynamic Credit, waarschuwt vanmorgen in De Volkskrant dat banken in de problemen komen doordat huizenprijzen verder zullen dalen. Hij voorziet in Nederland een huizenprijsdaling van 20 a 25 procent vanaf de piek van eind 2007.

Gast is adviseur van het ministerie van Financiën omtrent de garantstelling op de Amerikaanse hypotheekportefeuille van ING in januari van dit jaar.

Doordat banken leenvoorwaarden aanscherpen en hogere rentes vragen zullen volgens hem prijzen verder dalen. En als de werkloosheid stijgt, zullen de voorwaarden nog strikter worden. Dat is een geleidelijk proces, zegt Gast, maar ‘de huizenprijzen zullen komend jaar verder dalen’. Banken komen hierdoor waarschijnlijk in de problemen. Als gevolg van de dalende huizenprijs zullen de kredietbeoordelaars lagere ratings geven aan de hypotheekobligaties van de banken. Dat heeft weer tot gevolg dat de banken meer kapitaalreserves moeten aanhouden.
 
Gast verwacht dat de herwaardering van de hypotheekobligaties, waarin banken zwaar hebben geïnvesteerd, in 2010 komt, als de banken ook te kampen krijgen met andere verliezen. Obligaties die nu nog een (zeer veilige) AAA-rating hebben, kunnen dan worden afgewaardeerd tot A. Boekhoudregels dwingen de banken vervolgens om meer kapitaal aan te houden. Volgens Gast een veelvoud van wat ze nu moeten aanhouden. Dit kan ertoe leiden dat financiële instellingen nieuwe kapitaalinjecties van overheden nodig hebben, of genationaliseerd moeten worden. Dat is volgens Gast echter niet de ergste consequentie. ‘De kredietverstrekking zal dan hard achteruit lopen, en dat maakt een herstel vanuit een vervelend economisch klimaat nog lastiger.’
 
‘Zelfs als verreweg de meeste leners gewoon rente en aflossing betalen, kunnen sommige banken al in de problemen komen’, stelt de vermogensbeheerder. Toch zullen de verliezen op de hypotheekobligaties ‘meestal vrij beperkt’ zijn. ‘De banken krijgen vooral last van de reserves ze moeten aanhouden. Die zijn vaak vele malen groter dan het verwachte verlies in een recessie.’ Dat is volgens Gast het ‘fundamentele probleem’ van kapitaalregels. Waar banken nu ‘veel te weinig’ kapitaal hoeven aan te houden op hun ‘AAA’-bezittingen, moeten ze bij een afwaardering van de ratings ‘in de meeste gevallen onredelijk veel’ kapitaal aanhouden.
 
Bron: De Volkskrant, 14-09-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

14 sep 2009

Laatst gewijzigd

14 sep 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1