De kredietverlening aan Nederlandse consumenten en niet-financiële bedrijven is in juli met 0,1% licht gekrompen vergeleken met een maand eerder. Op jaarbasis groeide de kredietverstrekking wel, maar slechts met 4,5%. Dat is het laagste tempo sinds april 2005.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers over het kredietbeleid van het bankwezen die De Nederlandsche Bank op haar website heeft gezet.
De vraag die analisten zich stellen is of de afname een kwestie is van minder vraag of juist van een geringer aanbod. Hebben bedrijven en consumenten vanwege het huidige economische klimaat minder geld nodig om nieuwe activiteiten te financieren, of krijgen ze geen geld van de banken omdat die hun criteria voor het verlenen van krediet verscherpen?
Door de economische teruggang zijn banken bang voor een golf faillissementen en wanbetalingen op reeds verstrekte leningen. Het zou daarom niet opmerkelijk zijn als ze voorzichtiger zijn met nieuwe kredieten. Daarnaast staan banken onder grote maatschappelijke druk om hun balansen te verkorten en om meer kapitaal aan te houden.
Om te bereiken dat banken over voldoende liquiditeit beschikken om geld uit te kunnen lenen, pompte de ECB eind juni bijna 500 miljard euro aan twaalfmaandsgeld in de bankensector. Van die enorme injectie is in de cijfers over het leengedrag van banken in juli niets terug te zien.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.