Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
10 jun 2009 Nieuws

Opstartproblemen voor zzp'ers

Veel startende zzp'ers hebben moeite met fiscale ondernemersregels. Deels komt dat voort uit onwetendheid met fiscale ondernemersregels, deels door de achterhaalde wetgeving en de lage kennis van uitvoerende instanties. Dat constateert de belangenvereniging ZZP Nederland.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Met name het 1225-urencriterium van de Belastingdienst is voor veel mensen een tegenvaller. Wie dit criterium niet haalt mist een belastingvoordeel. Starters hebben in het eerste jaar nog een lage verdienste en kunnen een belastingvoordeel goed gebruiken. Ook de afgifte van een VAR Verklaring loopt nog niet echt soepel ondanks aangebrachte verbeteringen. Voor startende parttime ondernemers wordt vrijwel altijd een VAR ROW afgegeven. Met een VAR ROW is de zelfstandigheid onduidelijk en zijn veel opdrachtgevers bang dat de overheid de opdracht gaat zien als een loondienstverband, waardoor de opdrachtgever aansprakelijk kan worden gesteld voor de te betalen premies.

Het feit dat een VAR-verklaring verplicht zou zijn is een hardnekkig misverstand. Opdrachtgever en opdrachtnemer kunnen de verantwoordelijkheid voor afdracht van belastingen en premies onderling afspreken.

 Veel werklozen en WAO'ers willen graag weer aan de slag als zzp'er. De overheid heeft hiervoor mooie stimulerende regelingen, maar de praktijk is weerbarstig. De uitleg en de eisen die voor deze regeling gesteld worden zijn onduidelijk en omslachtig. Op dit moment worden veel starters met behoud van uitkering door de onduidelijke regelingen verdacht van fraude.
 
Voor een zzp'er zonder opdrachten en dus inkomsten rest alleen nog de bijstandsregeling. Hoewel de regeling goed is vastgelegd werkt de regeling in de praktijk traag en omslachtig. De wachttijd voor een beslissing over een eventuele uitkering verschilt per gemeente.
 
Iedereen die een onderneming heeft dient zich verplicht in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Regelmatig komt het voor dat mensen niet kunnen worden ingeschreven als onderneming omdat men één opdrachtgever heeft. Wel kan iedereen worden ingeschreven die van plan is meerdere opdrachtgevers te gaan bedienen.
 
Bron: PleinPlus, 09-06-2009

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

10 jun 2009

Laatst gewijzigd

10 jun 2009

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.