MijnFintool

Nieuws

Woningeigenaren verkijken zich op tijdelijke verhuur

Woningeigenaren die met dubbele lasten zitten en overwegen hun oude woning tijdelijk te verhuren, verkijken zich op de problemen die dat met zich mee kan brengen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

Volgens een verhuurmakelaar te Amsterdam kunnen verhuurders mogelijke problemen met huurders opvangen door in een tijdelijk contract een beëindigings- en ontruimingsdatum op te nemen en daarbij aan te geven dat de woning weer voor eigen gebruik nodig hebt. Hans Roseboom van de Woonbond noemt dat een misverstand en zegt dat de regel 'dringend eigen gebruik' niets van doen met tijdelijk verhuren om vervolgens de woning te kunnen verkopen. Tijdelijke verhuur kent volgens hem slechts drie rechtsgeldige voorwaarden. 'Gaat iemand over een jaar elders in het land wonen en werken en koopt hij daar alvast een huis dat hij tijdelijk verhuurt, dan is het legitiem te bepalen dat de huurder een jaar later vertrekt, mits hij zelf dat huis wil betrekken.' De andere twee gevallen betreffen volgens Roseboom de verhuurder en huurder: als een huiseigenaar een jaar bijvoorbeeld naar het buitenland gaat, voor werk, of op wereldreis, dan mag hij gelegitimeerd een tijdelijk contract afsluiten. Evenzo mag de huurder tijdelijk onderverhuren, met toestemming van de eigenaar.

 
Een makelaar uit Utrecht is ook niet zo optimistisch over tijdelijke verhuur. “Het is kiezen uit twee kwaden, verhuren of de pijn van de dubbele lasten. Je moet van alles in je contract opnemen. Maar dan nog. Als iemand onwillig is of stelt dat hij geen ander onderdak heeft, dan moet je met de gerechtsdeurwaarder en met de rechter gaan werken. Ik ken een zaak die anderhalf jaar heeft gesleept.”
 
Bij verhuur, tijdelijk of niet, van de koopwoning is de woningeigenaar ook niet vrij om te vragen voor zijn woning wat hij wil, aldus het FD. In de gereglementeerde huursector geldt het woningwaarderingssysteem of puntensysteem, waarbij de wettelijke maximumgrens ligt op euro 633 bij 143 punten (voor oppervlakte, voorzieningen, daglicht, omgeving). Maar ook boven die huurgrens heeft elke huurder het recht de geboden huur/kwaliteitverhouding van zijn woning te laten toetsen door de Huurcommissie. Wel binnen zes maanden na het aangaan van de huurovereenkomst.
 
Bron: Het Financieele Dagblad, 02-03-2009

Modules & dossiers

Opvoerdatum

02 mrt 2009

Laatst gewijzigd

02 mrt 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1