De schade die hierdoor ontstaat, zal velen malen groter zijn dan een eventuele waardedaling als gevolg van de financiële crisis. Een halvering van het pensioen zal geen uitzondering zijn, aldus van der Heijde. Bovendien hebben financieel adviseurs werknemers ertoe overgehaald hun pensioengeld meer risicovol te gaan beleggen zonder daar de werkgever in te kennen. Daarmee hebben zij zich arbeidsrechtelijk op glad ijs begeven omdat op die manier de arbeidsvoorwaarden tussen werkgever en werknemer werden veranderd.
Van der Heide beticht pensioenverzekeraars en hun adviseurs ervan dat zij het eigenbelang zwaarder lieten wegen dan het belang van kun klanten. Werkgevers zijn ertoe verleid een beschikbare-premieregeling aan te gaan voor het pensioen van hun werknemers omdat dat zowel voor de werkgever als de werknemer gunstig zou zijn. Die stelling werd ‘aangetoond’ met cijfers. Volgens van der Heide echter met onvolledige cijfers. Er werd namelijk altijd uitgegaan van gelijkblijvende salarissen gedurende de looptijd. ‘Dat is natuurlijk niet reëel en daardoor misleidend. Zodra er namelijk uitgegaan zou zijn van een stijgende salarispost zou er heel ander beeld van de ontwikkeling van het pensioen uitgerold zijn en zou daar niemand mee akkoord gegaan zijn’, zegt de directeur van het Nederlands Pensioenbureau. ‘Op die manier kan je ook aantonen dat een middelloonregeling gelijk is aan een eindloonregeling, want als salarissen niet stijgen is de uitkomst natuurlijk dezelfde’
Paul van der Heide stelt verder dat financieel adviseurs door pensioenverzekeraars zijn aangestuurd om het niet al te nauw te nemen met de ethiek door ‘de hoge - soms zelfs absurd hoge – commissies’.
Bron: Pensioen.com, 08-12-2008
Fintool
info@fintool.nl
085 111 89 99