MijnFintool

Nieuws

Rabo ziet economie na 2009 opbloeien

In een analyse van de Rabobank 'A tale of three cycles' worden drie mogelijke scenario's voor de economie tot 2014 geschetst. Het jaar 2009 is in economische zin al afgeschreven, maar in de periode 2010-2014 gloort herstel. Dit is zelfs het geval als de koers van de dollar instort of het verlies van vertrouwen in de financiële sector nog lange tijd aanhoudt.

De Rabo-economen die de analyse maakten, willen het economische oordeel 'los kunnen weken van het huidige, zeer negatieve sentiment' en om 'vat te krijgen op de fundamentele factoren die de koers van de economie gaan bepalen'.

 

Eerste scenario

Het eerste scenario, 'Recessie' geheten, voorziet in snel herstel na een 'broodmager' 2009. De economie trekt vrij snel weer aan omdat het vertrouwen in de banken terugkeert en de hoge renteopslagen voor bedrijven en consumenten verdwijnen. De Nederlandse economie groeit tussen 2010-2014 weer met 1,9% per jaar en de wereldeconomie met 4%.

 

De inflatie piekt op 2,75% in 2009, maar valt daarna terug tot 1,5%. De stijging van de werkloosheid blijft beperkt. In feite is het netto-effect eigenlijk alleen dat de vergrijzingsproblemen op de arbeidsmarkt tijdelijk wat minder nijpend zijn. De grootste schade loopt de schatkist. In plaats van met een begrotingsoverschot van 1% blijft Nederland in 2014 met een tekort zitten van 2,4% van het bbp.

 

Tweede scenario

In het tweede scenario, 'US$ onderuit', verliest de wereld het vertrouwen in Amerika als veilige haven voor internationale geldschieters. Dat moet Amerika daalt de dollar naar $ 2 per euro. Hierdoor verslechtert de concurrentiepositie van Europa, waardoor de recessie op het oude continent dieper wordt. Maar ook de inflatie wordt dan lager. Dat geeft weer ruimte voor een lagere rente, waardoor de investeringen weer toenemen en de koopkracht stijgt. Al met al zal dan de economie zowel in 2009 als in 2010 krimpen en in 2009 zelfs met 1,6%. Maar dit pijnlijke aanpassingsproces wordt beloond met een herstel dat een groei van bijna 3% per jaar inhoudt. Het overheidstekort kan beperkt blijven tot minder dan 2% van het bbp en de inflatie wordt over de hele periode zelfs licht negatief.

 

Derde scenario

Het derde scenario heet enigszins misleidend 'Depressie'. Daarbij wordt rekening gehouden met een economische krimp tot in 2011 alvorens herstel optreedt. Het 'zeer, zeer sombere scenario' zit hem hier vooral in het vooruitzicht dat vijf jaar lang de groei in Amerika onder de 2,5% per jaar blijft, 'iets wat we in ieder geval in de naoorlogse periode nog niet meemaakten'.

 

In Nederland maakt dan de krimp van de economie vanaf 2011 plaats voor een groei van gemiddeld 2,4% per jaar over de periode 2010-2014. Het overheidstekort komt uit op 2,2%.

 

Bron: FD, 05-12-2008

Modules & dossiers

Opvoerdatum

05 dec 2008

Laatst gewijzigd

05 dec 2008

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1