Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
8 apr 2005 Nieuws

Helft meer pogingen tot hypotheekfraude

Het aantal pogingen tot hypotheekfraude is vorig jaar met 50 procent toegenomen. In 2004 kregen banken 1.500 aanvragen binnen die frauduleus bleken. Volgens Ron van Kesteren van het Contactorgaan Hypothecairs Financiers is een vaste groep van hypotheekadviseurs, woningtaxateurs en notarissen betrokken bij een belangrijk deel van de fraudepogingen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Sinds 1 januari registreren banken de gegevens van alle betrokkenen bij een geval van hypotheekfraude: de aanvrager van de hypotheek, de hypotheekadviseur, de notaris die de hypotheekakte liet passeren en de taxateur van de gekochte woning. Met het nieuwe systeem proberen de banken te voorkomen dat fraudeurs gaan 'shoppen' bij diverse geldverstrekkers. De samenwerkende banken hekelen de rol van notarissen bij fraude met hypotheken.

 

Bron: de Volkskrant, 08-04-2005

Uw mening

 
Martin Zwinkels
18 mei 2005
Men zou een structurele aanpak van fraudebestrijding moeten ontwikkelen. Daarbij moet men niet uit het oog verliezen, dat de proceduretijd - aanvraag tot afhandeling- van aanvragen geen vertraging oploopt.
Gecertificeerde makelaars dienen te taxeren. Bij grote taxatiebureaus lopen taxateurs die onder de naam van één gecertificeerde taxateur rapporten uitbrengen.
 
Cees van Rooijen
8 apr 2005
Vindt je het gek, zelf zo,n ervaring gehad waarbij de werkgeversverklaring vervalst bleek, de werkgever niet bestond etc. Niemand is aangepakt, geen tijd voor opsporing aanwezig riep ons politiekorps. Een week later stonden ze weer bij een collega binnen voor een nieuwe poging.
 
Marco van Noort
8 apr 2005
Wordt dit register dan openbaar of aan centrale organisaties bekand gesteld?
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Opvoerdatum

8 apr 2005

Laatst gewijzigd

8 apr 2005

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.