Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
11 mrt 2005 Nieuws

Nieuw plan voor ‘rechtvaardiger’ hypotheekrenteaftrek

Prominent fiscalist Leo Stevens, die nauw betrokken is bij de belastingherzieningen, heeft een nieuw plan gepresenteerd voor de hypotheekrenteaftrek. De huidige regeling, waarbij iedereen met een eigen huis recht heeft op belastingaftrek, zou volgens het Financieele Dagblad plaats moeten maken voor een fiscale vrijstelling tot maximaal 450.000 euro voor het eigen huis.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Daarnaast wil Stevens ook een extra heffingskorting en een verlaging van het toptarief in de inkomstenbelasting introduceren. Per saldo zouden lage inkomens er in het nieuwe plan ongeveer 1% op achteruitgaan en veelverdieners 5,5%.

Volgens Stevens zou dit leiden tot een rechtvaardiger manier om het huizenbezit te bevorderen dan de huidige aftrekregeling.

De huidige aftrekregeling moet volgens Stevens verdwijnen, omdat mensen met een hoog inkomen er meer van profiteren dan mensen met minder inkomen. Behalve de hypotheekrenteaftrek kan volgens Stevens ook het huurwaardeforfait afgeschaft worden.

 

Eigen woning in box 3

Uit het FD: “Stevens 'verhuist' de eigen woning naar box 3, waar ook andere vermogensbestanddelen worden belast. Om het huizenbezit te stimuleren introduceert hij een vast vrijstellingsbedrag over de eerste 300.000 euro van de waarde van een huis. De bezitters van goedkope woningen profiteren hier meer van dan de eigenaren van dure woningen. Om de 'rijken' te leren leven met deze omgekeerde situatie stelt Stevens een tijdelijke gewenningstoeslag voor. Dat zou een extra vrijstelling van 150.000 euro kunnen zijn, die geleidelijk wordt afgebouwd.

Als permanente tegemoetkoming voor het verdwijnen van de renteaftrek introduceert Stevens een extra algemene heffingskorting van 500 euro per persoon, ofwel 1000 euro voor ieder gezin. Om de achteruitgang voor de hogere inkomens acceptabel te houden, wil Stevens het toptarief van 52% verlagen naar 48%.”

 

Huizenprijzen dalen

Als de hypotheekrenteaftrek ineens zou worden afgeschaft, zouden de huizenprijzen met 23 tot 30 procent dalen. Wordt de aftrek geleidelijk of gedeeltelijk afgeschaft, dan is deze prijsdaling te beperken tot 7 procent in de komende tien jaar, zo blijkt uit berekeningen van het onderzoeksbureau OTB in het economenblad ESB dat vandaag verschijnt.

 

Bron: Het Financieele Dagblad, 11-03-2005

Uw mening

 
Barry Goedhart MFP
16 mrt 2005
Op zich is het plan van dhr Stevens zo gek nog niet op lange termijn, echter de gevolgen van een hogere rentestand kunnen in de nieuwe plannen zeer nadelige gevolgen hebben, nu betaald de fiscus een deel mee aan de hogere rente, dit zal straks niet meer zijn. Tevens ondermijnt dit plan de nivellerende werking van de spaarhypotheek gedeeltelijk. Het belangrijkste is dat de overheid nu eens een duidelijk standpunt inneemt en dat ook waar maakt voor de komende decenia.
 
René van Erve
11 mrt 2005
Als het wetsvoorstel van de heer Leo Stevens zou worden overgenomen dan hebben we weer te maken een "onbetrouwbare overheid".


Eerst "Plan Hillen" doorvoeren en daarna de burger een worst voorhouden dat als je geen of lage hypotheekrente aftrek opgeeft je ook geen of weinig bijtelling meer hebt voor het Eigen Woning Forfait.

Dus de mensen die nu hun hypotheekschuld verlagen worden daarna weer gestraft met het feit dat de waarde van de woning in het economische verkeer naar BOX 3 wordt doorgeschoven. Hierdoor kan de overheid toch weer 1,2% rendementheffing vorderen.

Nee.... zo worden mensen niet gestimuleerd om de eigenwoningschuld fors te verlagen. Doe je dat toch dan wordt je waarschijnlijk aan de andere kant weer gestraft voor het feit dat je voor de staatskas een lagere renteaftrek eerste eigen woning claimd.


 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Opvoerdatum

11 mrt 2005

Laatst gewijzigd

11 mrt 2005

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.