Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
10 mrt 2005 Nieuws

‘Uurtarief juist ongunstig voor particuliere klant’

Als tussenpersonen tegemoet komen aan de wens tot transparantie en hun advies voortaan apart in rekening brengen, pakt dat juist ongunstig uit voor de klant. Dat stelt Henk Duthler, nieuwe voorzitter van de Federatie Financieel Planners (FFP), in een interview met Het Financieele Dagblad.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Bij levensverzekeringen is de beloning voor de tussenpersoon via provisie veelal een onlosmakelijk onderdeel van de premie en dus fiscaal aftrekbaar. Als een tussenpersoon zijn advies op urenbasis declareert is dit niet aftrekbaar en moet een klant bovendien BTW betalen.

 

Duthler illustreert de fiscale consequenties in het FD met een rekenvoorbeeld. Bij een financieel advies dat exclusief BTW 3.000 euro kost en dat via provisies in de premies is verwerkt, betaalt een klant die in het 42-procents belastingtarief valt, netto zo’n 1.800 euro. Wordt het advies apart berekend, dan kost dat advies van 3.000 euro inclusief BTW in een keer 3.600 euro. 'De fiscale behandeling van de kosten van financieel advies leidt er dus toe dat een advies op fee-basis de consument het dubbele kost van hetzelfde advies waarvan de kosten in de premies zijn verwerkt', aldus Duthler.

Zijn oplossing is om voortaan alle kosten van financiële adviezen vrij te stellen van BTW en aftrekbaar te maken voor de belastingen.

 

Bron: Het Financieele Dagblad, 08-03-2005

Uw mening

 
Morten Croese
10 mrt 2005
Volgens mij is dit voorbeeld niet helemaal juist, wat ik weet is dat als een advies tot een verzekeringsproduct leidt er assurantiebelasting in rekening moet worden gebracht. Indien het advies niet tot de verkoop een verzekeringsproduct leidt, dient er BTW in rekening te worden gebracht. Ik ben het wel eens met de stelling dat declaraties voor particulieren tot hogere kosten zullen gaan leiden.
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Opvoerdatum

10 mrt 2005

Laatst gewijzigd

10 mrt 2005

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.