Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
18 jun 2015 Nieuws

Welvaartsverlies door verlaging loan-to-value

Nieuw onderzoek van Amsterdam School of Real Estate
Een verdere verlaging van de ‘loan-to-value’ (LTV) na 2018 zal vooral potentiële koopstarters hard treffen. Mede afhankelijk van de mate waarin de LTV - het maximale hypotheekbedrag ten opzichte van de waarde van het onderpand dat mag worden geleend - wordt verlaagd, zullen koopstarters een (groot) aantal jaren moeten sparen voordat ze tot de koopsector kunnen toetreden. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE), dat is gepubliceerd (zie download).
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Download: "ASRE NVM rapport 2015-Q1 Welvaartverlies door verdere verlaging LTV" (pdf, 38 pagina's)

De Nederlandse woningmarkt kent amper een middensegment in de huursector. “Het gevolg hiervan is dat starters, die door de verlaagde LTV niet kunnen kopen, tussen wal en schip vallen”, zegt ASRE-hoogleraar Johan Conijn. De Nederlandse woningmarkt kent vooralsnog onvoldoende alternatieven. “Een LTV lager dan 100% heeft ook verdere economische nadelen. Het beperkt het consumptiepatroon van huishoudens. Vooral bij starters zal deze restrictie leiden tot een welvaartverlies.”

Heftige prijsreacties
ASRE verwacht dat een lagere LTV de prijsreacties op veranderende marktomstandigheden heftiger zijn ten opzichte van de situatie dat de LTV 100% is. Conijn: “De volatiliteit van de woningmarkt zal dan toenemen.”

De relatief hoge hypotheekschuld die Nederland kent, heeft al tot een aantal maatregelen geleid om de ontwikkeling van de hypotheekschuld te beteugelen. Onder meer wordt de LTV verlaagd naar 100% in 2018. Momenteel wordt de discussie gevoerd of een verdere verlaging van de LTV na 2018 wenselijk is. De commissie-Wijffels heeft een verlaging tot 80% geadviseerd. “Dat er een maximering bestaat voor de LTV is logisch om risico’s op verliezen bij wanbetaling te verminderen”, stelt Conijn. “Aan een verdere verlaging tot onder 100% zitten echter wel economische nadelen. De aanbetaling vormt een restrictie binnen het consumptiepatroon die vooral jongere huishoudens treft.  De verminderde toegankelijkheid tot krediet leidt, bij gebrek aan alternatieven in de huursector, tot onderconsumptie van woondiensten en daardoor tot welvaartsverlies. Ook mogen grotere prijsfluctuaties worden verwacht. De nadelen van een LTV lager dan 100% kunnen goed weggenomen worden door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).”

Geen alternatief
De potentiële koopstarter zal door een verdere verlaging van de LTV veelal worden genoodzaakt om eerst te sparen, zegt Conijn. “De lengte van deze spaarperiode hangt van verschillende factoren af. Een verlaging van de LTV naar 80% zal voor de gemiddelde koopstarter, als hij iedere euro boven de minimale NIBUD-normen spaart, leiden tot een spaarperiode van ruim 4 jaar. Als hij de helft van dat maximum spaart loopt de spaarperiode op tot 8,5 jaar.”

De noodzaak om bij een verdere verlaging van de LTV eerst te sparen, vereist een alternatieve huisvesting. Conijn: “Dit alternatief is voor de gemiddelde koopstarter niet beschikbaar. De huursector wordt gedomineerd door de gereguleerde corporatiesector. Daarvoor gelden inkomensgrenzen. Het aanbod van geliberaliseerde huurwoningen is te beperkt om de extra vraag van koopstarters op te vangen. Het valt niet te verwachten dat aan deze beperkingen van de Nederlandse woningmarkt snel een einde komt. Dit maakt een verdere verlaging van de LTV tot onder 100% ongewenst.”

 

Bron: NVM

Lees ook…

Herfinanciering, maar hypotheek is hoger dan 105% waarde woning (LTV)

Relatie A heeft een hoge hypotheek bij bank X. De waarde van de woning x 105% (loan to value regel) is lager dan de over te sluiten hypotheek. Kan ik de herfinanciering nu toch rondkrijgen, of zit relatie A vast aan de huidige geldverstrekker?

Plannen verlagen hypotheek tot maximaal 80% voorlopig van de baan

De Commissie Structuur Nederlandse banken adviseert de Loan-to-value (LTV) ratio te verlagen naar 80%. Een lagere LTV kan toetreding tot de Nederlandse markt voor buitenlandse aanbieders aantrekkelijker maken. Bovendien maakt een lagere LTV-ratio de woningmarkt minder gevoelig voor conjuncturele schommelingen.

Kamervragen over het bericht 'Leengrens hypotheek moet verder omlaag'

Minister Blok geeft als antwoord op Kamervragen aan dat een verdere verlaging van de LTV thans niet aan de orde is en dat hij deze kabinetsperiode niet voornemens is de LTV aan te passen. Tevens geeft hij antwoorden op Kamervragen over het bericht 'Welvaartsverlies voor verlaging loan-to-value'.

Financieel Stabiliteitscomité onderzoekt verlaging LTV-limiet na 2018

Het Financieel Stabiliteitscomité heeft in zijn vergadering van 4 november gesproken over de belangrijkste actuele risico’s voor de financiële stabiliteit. Ook heeft het comité gesproken over de voor- en nadelen van een verlaging van de Loan-to-Value (LTV)-limiet voor hypotheken.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

23 apr 2015

Laatst gewijzigd

18 jun 2015

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.