MijnFintool

Nieuws

Kabinet wil bestuur pensioenfondsen versterken

Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het Voorontwerp van de Wet versterking bestuur pensioenfondsen aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. Het kabinet wil de wettelijke regels voor het bestuur van pensioenfondsen en de medezeggenschap in de fondsen grondig herzien.

 

Herziening van de regels is nodig met het oog op de steeds complexere omgeving waarin de fondsen hun werk moeten doen. Het gaat hierbij niet alleen om de instabiliteit van de financiële markten, maar onder meer ook om de vergrijzing en ontgroening en de gevolgen van de financiële crisis voor de verplichtingen (dekkingsgraden) van de pensioenfondsen.
 
Reageren
Op de website www.internetconsultatie.nl kan van 4 juli tot 22 augustus 2011 gereageerd worden op het Voorontwerp van minister Kamp, waarin de wijziging van onder meer de Pensioenwet wordt geregeld met het oog op de versterking van het bestuur en de medezeggenschap bij pensioenfondsen.
 
Drie bestuursmodellen
Het wetsvoorstel bevat drie bestuursmodellen waaruit sociale partners kunnen kiezen. Het betreft het paritaire bestuursmodel, het externe bestuursmodel en het gemengde bestuursmodel. Het eerste model is een aangepast bestaand model, de laatste twee modellen zijn nieuw. Bij de vormgeving van deze bestuursmodellen is rekening gehouden met de drie uitgangspunten van de herziening: versterking van deskundigheid, adequate vertegenwoordiging van alle risicodragers en stroomlijning van taken en organen.
 
Bestuur
Zo kan straks het bestuur worden verstrekt door externe deskundigen te benoemen. Ook een pensioenbestuur dat volledig bestaat uit beroepsbestuurders gaat tot de mogelijkheden behoren. De positie van de deelnemers aan een pensioenregeling en de gepensioneerden zal worden versterkt. De wijze waarop dat vorm krijgt is afhankelijk van het bestuursmodel van het fonds. Om de bestuurbaarheid te vergroten en de bureaucratie te verminderen zijn in het wetsvoorstel taken en bevoegdheden anders belegd zodat bepaalde organen geschrapt of samengevoegd kunnen worden.
 
Melden disfunctioneren
Eind september vorig jaar is er een internetconsultatie geweest over een Voorontwerp van het voorgaande kabinet. Naar aanleiding van de reacties op die consultatie is het huidige Voorontwerp van minister Kamp op enkele punten aangepast. Zo is het recht tot schorsing en ontslag van bestuursleden door de raad van toezicht vervangen door het melden van het disfunctioneren van het bestuur aan de deelnemersraad en de voordragende en benoemende partij.
 
Bron: AccountancyNieuws, 04-07-2011

Modules & dossiers

Opvoerdatum

05 jul 2011

Laatst gewijzigd

05 jul 2011

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1