‘Herstelplan pensioenfonds na langere tijd onderdekking’
De werkgroep 'Evaluatie FTK' van het Actuarieel Genootschap is van mening dat pensioenfondsen bij onderdekking te snel een herstelplan moeten indienen. Dit zou pas na drie kwartalen van onderdekking verplicht moeten worden.
Nu is het nog zo dat een fonds met een dekkingstekort direct een herstelplan bij de toezichthouder in moet dienen. Volgens de werkgroep zou er pas van een tekortsituatie sprake hoeven zijn als de dekkingsgraad van een pensioenfonds langdurig onder de minimumeisen zit. De werkgroep denkt aan een periode van een halfjaar of drie kwartalen. Als dit de regel was geweest in 2008, had een aanzienlijk deel van de fondsen vorig jaar geen herstelplan hoeven opstellen. Halverwege oktober 2008 kwam de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen onder de 105%. In mei van het jaar hierop kwam het gemiddelde daar weer boven.
Algemeen is er kritiek dat de scherpe FTK-eisen zich niet goed verhouden met de langetermijndoelen die pensioenfondsen nastreven. Het gevaar bestaat dat fondsen in mindere tijden onder druk komen risicovolle beleggingen als aandelen te verkopen, terwijl dit vanuit het oogpunt van verwacht rendement niet wenselijk is. Een verruiming van de onderdekkingperiode doet meer recht aan de aard van pensioenfondsen, die vanwege hun langlopende verplichtingen decennia vooruit moeten kijken.
De werkgroep doet een reeks voorstellen voor aanpassingen van het Financiële Toetsingskader (FTK). Het FTK is het stelsel van kapitaaleisen voor pensioenfondsen. De werkgroep loopt met het voorstel vooruit op verwachte wijzigingen door het ministerie van Sociale Zaken en de Nederlandsche Bank (DNB). Naar verwachting doen het ministerie van Sociale Zaken en DNB binnenkort voorstellen om het FTK op onderdelen aan te passen. Een door minister Donner van Sociale Zaken ingestelde commissie, die onder leiding staat van de Leidse professor Kees Goudswaard, komt eveneens met aanbevelingen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.