MijnFintool

Nieuws

Meer interesse in kluswoningen door crisis Kluswoningen door lage prijzen aantrekkelijk alternatief voor ‘gewone’ koopwoningen

Als gevolg van de recessie is de populariteit van kluswoningen(1) onder woningzoekenden sterk gestegen. Momenteel staat bijna een kwart van de Nederlandse woningzoekenden (23%) open voor de koop van een kluswoning. In 2008 was dit nog 18%. De verhoogde interesse in de huidige crisistijd is te verklaren door het lage tot zeer lage prijspeil van kluswoningen. Kluswoningen kunnen zowel onder woningzoekende huurders (van 17% naar 22%) als woningzoekende huiseigenaren (van 19% naar 24%) rekenen op een verhoogde interesse in vergelijking met vorig jaar. Opvallend is dat met name hoger opgeleide woningzoekenden (27%) open staan voor een kluswoning. Hiermee is het aanbieden van kluswoningen voor stedelijke gemeenten een krachtig instrument om hoger opgeleiden voor de stad te behouden (of te doen terugkeren). Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy onder ruim 950 woningzoekenden.

Populariteit kluswoning, zowel onder huurders als huiseigenaren, gestegen Bijna een kwart van Nederlandse woningzoekenden (23%) staat momenteel open voor de koop van een kluswoning. In één jaar tijd is de populariteit van kluswoningen daarmee gestegen van 18% naar 23%. Belangrijkste verklaring voor deze stijging is, volgens USP, de huidige recessie. Kluswoningen zijn door hun lage prijzen (zo biedt de gemeente Rotterdam kluswoningen aan vanaf circa 60.000 euro (2)) in crisistijd een aantrekkelijk alternatief geworden voor de relatief veel duurdere ‘gewone’ koopwoningen.

Zowel onder huurders als kopers zijn kluswoningen populairder geworden het afgelopen jaar. Momenteel staat 24% van de woningzoekende huiseigenaren (2008: 19%) open voor een kluswoning, onder woningzoekende huurders is dit 22% (2008: 17%). Een kluswoning biedt huurders via deze weg een vergrote kans om toch de stap naar een koopwoning te kunnen maken. Dit geldt met name voor huurders uit grote steden aangezien het koopaanbod hier vaak veel kleiner is dan het huuraanbod; mede hierdoor is het prijsniveau van koopwoningen in steden relatief hoog.

Vooral hoger opgeleide woningzoekenden staan open voor een kluswoning. Ruim een kwart van de hoger opgeleide woningzoekenden (27%) staat open voor de koop van een kluswoning. Dit biedt stedelijke gemeenten grote kansen om deze groep voor de stad te behouden of om hen te verleiden terug te keren naar de stad. Mogelijke verklaring voor deze hoge potentie onder hoger opgeleiden is dat het voor hen, mede doordat zij financieel krachtiger zijn, een aantrekkelijk idee is om de indeling en de uitrusting van de woning volledig zelf te kunnen bepalen.

Het veldwerk betreffende de cijfers uit dit bericht is verricht in de maanden april, mei en juni 2009 onder ruim 950 woningzoekenden uit het consumentenpanel DeelUwMening.nl. De cijfers zijn gewogen op basis van leeftijd en huur/koop verhouding. De vraagstelling die ten grondslag ligt aan dit bericht is (na uitleg over wat een kluswoning precies is) als volgt geweest (en is alleen voorgelegd aan woningzoekenden):

Staat u open voor het kopen van een kluswoning als alternatief voor een ‘normale’ koop- of huurwoning?

Noten
Gebruikte omschrijving kluswoning in dit onderzoek:
Kluswoningen worden veilig opgeleverd, d.w.z. gasleiding afgeperst, controle van hang- en sluitwerk en controle van elektra. De koper heeft bij een kluswoning de mogelijkheid om de overige werkzaamheden, de indeling en de inrichting van de woning geheel naar eigen inzicht uit te voeren. Kluswoningen zijn daarom extra aantrekkelijk geprijsd. De kopers van een kluswoning verplichten zich tot het volledig opknappen en zelf bewonen van de woning.

Modules & dossiers

Opvoerdatum

24 jul 2009

Laatst gewijzigd

27 jul 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1