MijnFintool

Nieuws

Meer bedrijven hebben last van geldproblemen personeel

Steeds meer bedrijven raken betrokken bij de financiële problemen van hun personeel. Het aantal werknemers met schulden groeit en dat heeft zijn weerslag op de werkvloer. Dat blijkt uit een peiling van het Nibud onder personeels- en organisatieprofessionals.

Werkgevers zijn steeds meer tijd kwijt aan het afhandelen van loonbeslagen of verzoeken om salarisvoorschotten. Bovendien merken werkgevers dat medewerkers met financiële problemen zich regelmatig ziek melden, concentratieproblemen hebben en gevoelig zijn voor fraude of diefstal. Bijna alle bedrijven die aan de peiling hebben deelgenomen (90%) zeggen te maken te hebben met loonbeslagen van werknemers. Een kwart van de organisaties zegt zelfs vaak te maken te hebben met loonbeslagen. Hoe vaak hangt af van het aantal personeelsleden. Een kwart van de bedrijven met 200 tot 1000 werknemers heeft meer dan 24 loonbeslagen per jaar. De helft van alle deelnemers heeft de afgelopen twee jaar het aantal loonbeslagen zien stijgen. 

 
Naast loonbeslag komt personeel met geldproblemen ook vaak vragen om overwerk of een lening of voorschot. Zo’n 40% van de P&O-professionals krijgt wel eens de vraag om een lening en bijna 30% verstrekt die ook. Daarmee maakt een werkgever zich één van de schuldeisers, wat volgens het Nibud geen prettige situatie kan zijn. Het budgetinstituut ziet dat bedrijven vaak niet weten hoe ze moeten omgaan met dit soort verzoeken. De meeste bedrijven (60%) hebben er geen beleid voor. Als een werknemer aangeeft dat hij schulden heeft, wordt er voornamelijk doorverwezen naar de schuldhulpverlening (55%), een salarisvoorschot gegeven (42%) of een lening verstrekt (27%).
 
Het Nibud verwacht, gezien de economische situatie, dat het aantal personen met geldproblemen zal toenemen. Bovendien zullen waarschijnlijk ook de huishoudens met hogere inkomens te maken krijgen met problemen. Het Nibud ziet dat steeds meer werkgevers zich bij het Nibud melden omdat ze zich zorgen maken om hun personeel.
 
Bron: Nibud, 07-04-2009
 

Modules & dossiers

Opvoerdatum

07 apr 2009

Laatst gewijzigd

07 apr 2009

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel

Reageren? Graag eerst inloggen.

Permanent Actueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1