Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
22 jun 2005 Nieuws

NHG komt met extra borg tegen gedwongen huisverkoop

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) introduceert per 1 juli aanstaande een ingrijpende uitbreiding van zijn garantstelling, gericht op het voorkomen van gedwongen verkopen. De woonlastenfaciliteit is een extra borgstelling voor een aanvullende lening. Daarmee kan gedurende een periode van maximaal twee jaar een deel van de woonlasten worden betaald.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Met de woonlastenfaciliteit hebben huishoudens met betalingsproblemen meer tijd om te voorkomen dat de woning moet worden verkocht. De extra borg is bedoeld om inkomensdaling op te vangen als gevolg van echtscheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en overlijden van de partner.

 

Extra geldlening met NHG

Als mensen door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of overlijden van de partner buiten hun schuld in betalingsproblemen komen, kunnen zij bij hun geldverstrekker een extra geldlening aanvragen met Nationale Hypotheek Garantie als borg. Uit deze lening kunnen schulden worden gesaneerd en de woonlasten worden betaald gedurende een periode van maximaal 2 jaar. Daarmee hoopt de Nationale Hypotheek Garantie in veel gevallen verkoop van de woning te voorkomen. In gevallen waarin dat niet lukt is er meer tijd om de woning via een makelaar te verkopen in plaats van via de veiling. Dat scheelt al snel 20 procent in de opbrengst.

 

Maximaal bedrag

De extra lening die mensen kunnen krijgen is maximaal 1,5 maal de hypotheekrente, maal de hypotheek. Dat is bij een lening van 160.000 euro en een rente van 6% 14.400 euro. Uit dit bedrag mogen ook de kosten van het afsluiten van de lening worden betaald en gedurende maximaal twee jaren ook de rente over deze lening. Na maximaal twee jaar moet men naast de gewone hypotheeklasten ook de rente uit de aanvullende lening gaan voldoen.

De geldgever bekijkt of het zinvol is de woonlastenfaciliteit toe te passen. Daarbij is onder meer van belang dat men na het afsluiten van de hypotheek geen extra leningen heeft genomen en voordat de betalingsachterstanden ontstonden de hypotheeklasten naar behoren zijn betaald.

 

Bron: NHG, 12-04-2005

Uw mening

 
Anthony de Bie
21 apr 2005
Het plan is goed. In veel gevallen zal er bij schuldsanering echter sprake zijn van A-codering waarbij de borgtocht een probleem zal zijn. Er rust ook wel een erg zware last op het intermediair: naast financieel adviseur worden we ook een soort sociaal consulent., NHG zou eigenlijk ook financiele planning verplcht moeten stellen in dit soort gevallen, waarbij deze kan worden betaald uit de aanvullende lening, en nee, dit kan geen polisverkoop zijn maar echte financiele planning. Vaak zijn het klanten die structureel boven hun stand leven of ten prooi zijn gevallen van onze vrienden uit Noord-Holland.
 
René van Erve
13 apr 2005
Goed plan om met genoemde regeling te komen, echter is er wel een gevaar.

Wanneer de woning niet in waarde stijgt en er een aanvullende lening wordt verstrekt in de genoemde gevallen, dan wordt daarmee
de schuld alleen maar hoger.

Ook binnen twee jaar zal de woning niet, als deze niet in waarde verder stijgt, met winst verkocht kunnen worden.

Als de schuld dan nog groter wordt, gaat de Stichting Waarborg Eigen Woning dan weer een aanvullende lening verstrekken???

De administratieve rompslomp wordt voor de geldverstrekkers alleen maar meer. En of de geldverstrekkers daarop zitten te wachten????
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Opvoerdatum

12 apr 2005

Laatst gewijzigd

22 jun 2005

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.