Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
23 feb 2005 Nieuws

Kamer wil meer provisietransparantie

De Tweede Kamer wil dat er meer duidelijkheid komt over de provisie en over de kostenstructuur van financiële producten, zoals hypotheken en levensverzekeringen. Dat blijkt uit een rondgang van Het Financieele Dagblad langs de Tweede-Kamerfracties.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Een meerderheid van CDA en PvdA wil de eisen aan financiële intermediairs in de wet vastleggen. Regeringsfractie VVD ziet daar weinig in.

 

Zalm heeft maandag overleg gevoerd met verzekeraars, tussenpersonen en banken over het onderwerp provisies en financieel advies. Dat valt te lezen in zijn internetdagboek. Hij schrijft daarin ook: “Punt is: hoe voorkomen we dat goed advies verkeerd wordt beïnvloed door de provisie die de adviseur krijgt op de verkoop van een product.”

 

CDA-kamerlid Myra Koomen is voorstander om regels over de provisies van tussenpersonen in de wet op te nemen. PvdA-kamerlid Frank Heemskerk zint eveneens op wetgeving. Kamerlid Eske van Egerschot van de VVD stelt dat intermediairs wel zelf afspraken kunnen maken, zodat wetgeving niet nodig is.

In een brief aan de Kamer komt Zalm met twee voorstellen om te voorkomen dat financieel advies gedreven is door beloningen. Hij pleit ten eerst voor 'een betere balans tussen de afsluitprovisie en de doorlopende provisie'. Volgens Zalm is vooral de vergoeding in één keer bij verkoop - de afsluitprovisie - bepalend voor het advies van intermediairs. Er zou meer gebruik moeten worden gemaakt van de doorlopende provisie, de vergoeding over meerdere termijnen. Verder wil Zalm transparantie van advies en verkoopkosten als deel van de totale kosten van het product. CDA, PvdA en VVD vinden dat geen goede oplossing.

 

Bron: Het Financieele Dagblad, 23-02-2005

Uw mening

 
René van Erve
24 feb 2005
Eindelijk komt het definitieve standpunt van overheid, banken en belangenorganisatie van het intermediair langzamerhand op één lijn.

VEH heeft echt boter op haar hoofd. Doordat zij tegenwoordig ook hypotheken verkopen verliest de verengining haar geloofwaardigheid. Zij kan nooit objectief een oordeel vellen wat wel/niet aanvaardbaar is als provisievergoeding.

VEH vraagt ook een vergoeding als zij een hypotheekadviseur op stap sturen. De kosten van deze adviseur zijn misschien wel veel minder dan de bedragen die VEH inhoudt op de ontvangen provisie. Eén / twee gesprekken met een klant vertegenwoordigd nooit de gevraagde bemiddelingskosten van ongeveer € 1.500,-- tot
€ 2.000,--. Betaald VEH ook de bonussen uit naar de klant??? Hoe zit het met de provisie op de polis. Wie loopt het terugboekrisico. Klant of VEH?

VEH zou inzichtelijk moeten maken wat haar verdiensten dan zijn als zij open en eerlijk naar buiten willen treden. Wat is dan precies de vergoeding die zij ontvangt over de geldlening en hoeveel over de polis en andere bij te sluiten financiele producten? Ik heb deze berekening van VEH nog nooit openlijk gepubliceerd gezien.
Ook niet op haar site.

Nee, VEH kan pas objectief daarover oordelen als zijn niet meer in hypotheken zouden bemiddelen.
 
Henk ter Beek
23 feb 2005
Zelf ben ik actief in de financiele dienstverlening.
zelfstandig ondernemer met 6 man personeel.
Wellicht wordt er vanuit de overheid geregeld dat de provisies gedrukt zullen worden. wellicht alles naar doorloop. Is echter deze overheid zich wel bewust van de kosten welke een "goed advies "met zich meebrengt voor de TP wanneer de klant jaarlijks geupdated wordt, gratis dus. ook worden onze relaties minimaal 4 keer per jaar gemaild omtretn belangrijke wijzigingen Gaat de overheid bij wijiziging van het beloningsstelsel ook de consument informeren over het feit dat het logisch is dat zij geen vrijblijvend lees gratis advies kan ontvangen van de TP
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Opvoerdatum

23 feb 2005

Laatst gewijzigd

23 feb 2005

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.