Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
31 aug 2020 Nieuws

Consument: betalingen voor hypotheek pauzeren

Verlenging
Ik wil als consument graag tijdelijk de betalingen voor mijn hypotheek pauzeren. Maar ik moet ook verplicht aflossen om voor renteaftrek in aanmerking te blijven komen. Hoe werkt dit?
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Hypotheken die vanaf 1 januari 2013 zijn afgesloten en waarvoor een fiscale aflossingsverplichting geldt, moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om voor renteaftrek in aanmerking te komen. Zo moet onder meer het totaalbedrag binnen maximaal 360 maanden ten minste annuïtair worden afgelost. Volgens de huidige regels moet een aflossingsachterstand die op 31 december van dit jaar ontstaat door een pauze van de betalingsverplichtingen uiterlijk op 31 december 2021 zijn ingelopen. Lukt dat niet? Dan blijft u onder voorwaarden recht op renteaftrek houden, als u met uw geldverstrekker een nieuw aflossingsschema afspreekt en dit op 1 januari 2022 ingaat.

Het kabinet heeft echter besloten om een goedkeuring te verlenen zodat de geldverstrekker samen met u al eerder dan 1 januari 2022 een nieuw aflossingsschema overeen kan komen.

Deze goedkeuring geldt voor betaalpauzes die aan de volgende 2 voorwaarden voldoen:

  • Uw hypotheekverstrekker kent u uiterlijk op 31 december 2020 een betaalpauze toe.
  • Uw betaalpauze duurt maximaal 12 maanden. En u heeft een schriftelijke bevestiging van uw hypotheekverstrekker. Afspraken over een betaalpauze zijn altijd maatwerk. De hypotheekverstrekker kan bepalen dat een  betaalpauze van langer dan 6 maanden niet passend is.

Loopt uw hypotheek bijvoorbeeld bij uw familie, uw bv of een buitenlandse bank? Dan moet u ook nog aan andere voorwaarden voor een hypotheekpauze voldoen.

Hoe moet ik de gemiste aflossingen weer inhalen?

Hiervoor zijn 2 mogelijkheden. Het bedrag van de gemiste aflossingen dat u niet betaald heeft tijdens de betaalpauze, mag u in overleg met de geldverstrekker over de hele resterende looptijd van de hypotheek waarvoor u de betaalpauze heeft gehad uitsmeren. Daarvoor dient u wel samen met de geldverstrekker tot een nieuw ten minste annuïtair aflossingsschema te komen. Dit nieuwe aflossingsschema heeft maximaal dezelfde resterende looptijd als de oorspronkelijke hypotheek en moet zo snel mogelijk na afloop van de betaalpauze en uiterlijk op 1 januari 2022 ingaan.

"Blok"hypotheek

Een andere mogelijkheid is om de resterende lening te splitsen. In dat geval geldt aan de ene kant uw ‘normale’ aflossing op de hoofdsom. Aan de andere kant dient u de gemiste aflossingen van de betaalpauze af te betalen. Daarvoor sluit u bij uw geldverstrekker een aparte (hypothecaire) lening af. Bank en klant kunnen hierover naar eigen inzicht en draagkracht afspraken maken, maar deze lening mag maximaal dezelfde resterende looptijd als de oorspronkelijke hypotheek waarvoor de betaalpauze is overeengekomen hebben. De nieuwe lening moet zo snel mogelijk na afloop van de betaalpauze en uiterlijk op 1 januari 2022 ingaan. Deze lening kunt u ook in een korter tijdbestek aflossen, bijvoorbeeld in 5 jaar.

 

Bron: Rijksoverheid

Lees ook…

Betaalpauze voor rente en aflossing eigenwoningschuld

Dit besluit is een actualisatie van het besluit van 6 mei 2020. Dit besluit bevat goedkeuringen waardoor een eigenwoningschuld die onder de fiscale aflossingseis valt, blijft behoren tot de eigenwoningschuld als met de geldverstrekker een betaalpauze voor rente en aflossing wordt overeengekomen vanwege (dreigende) betalingsproblemen als gevolg van de uitbraak van het coronavirus en de daardoor ontstane aflossingsachterstand op een andere wijze dan waarin wettelijk is voorzien, wordt ingehaald.

Betaalpauze voor rente en aflossing eigenwoningschuld

Het goedkeuringsbesluit voor eigenwoningschulden met een fiscale aflossingseis is gepubliceerd. Ook wordt stilgestaan bij de vraag wanneer de hypotheekrenteaftrek genoten kan worden over 'nog niet voldane' rentetermijnen (die vallen onder de betaalpauze). Ook wordt het fiscale verschil in een rentevergoeding van nihil of 0% uitgewerkt.

Wat betekent een betaalregeling vanwege het Coronavirus voor je BKR-registratie?

In de media wordt veel gesproken en geschreven over (preventieve) betaalregelingen. Vanwege de economische impact van het Coronavirus bieden banken en andere kredietaanbieders in bepaalde situaties de mogelijkheid om tijdelijk geen rente of aflossing te betalen.

Uw mening

 
Jordi Hoogendoorn
29 mei 2023
Wat zijn de regels als het niet gaat om een betaalpauze maar om simpelweg de wens om een THRK deel waarbij een paar jaar niet aan de afloseis is voldaan toch weer in aanmerking te nemen voor rente aftrek?
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

31 aug 2020

Laatst gewijzigd

31 aug 2020

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.