Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
23 apr 2014 Nieuws

Opnieuw vraagstuk vrije advocaatkeuze rechtbijstandverzekerden bij Hoge Raad

De voorzieningenrechter heeft in een geding over een vrije advocaatkeus in zijn uitspraak een 'prejudiciële vraag' voorgelegd aan de Hoge Raad. In dit geding staat centraal de vraag of de procedure waarin de werkgever van belanghebbende (ontslagen werknemer) voor de opzegging van diens arbeidsverhouding voorafgaande toestemming van het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen verzoekt, een administratieve procedure is als bedoeld in artikel 4:67 Wft en de Richtlijn.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Partijen zijn het erover eens dat het UWV geen rechterlijke instantie is maar een overheidsorgaan. Het gaat hier dan ook niet om een gerechtelijke procedure als bedoeld in artikel 4:67 Wft en de Richtlijn.

De voorzieningenrechter is van oordeel dat aan de Hoge Raad de uitlegging van het begrip “gerechtelijke of administratieve procedure” zoals bedoeld in artikel 4:67 Wft moet worden gevraagd en niet de vraag wat de bedoeling van de wetgever is geweest. De Hoge Raad kan bij de te geven uitleg acht slaan op de wetsgeschiedenis, maar de vraag wat de Nederlandse wetgever voor ogen heeft gestaan bij de invoering van artikel 4:67 Wft is te beperkt om op basis van het antwoord op die vraag het kernpunt van dit geschil te kunnen beslechten. Verder zal de Hoge Raad het begrip richtlijnconform uitleggen.

De voorzieningenrechter stelt de Hoge Raad de volgende vraag:
Wat wordt verstaan onder het begrip “gerechtelijke of administratieve procedure” als bedoeld in artikel 4:67 Wft en valt de procedure bij het UWV, die volgt op een verzoek van een werkgever om toestemming te verlenen voor opzegging van een arbeidsverhouding (ex artikel 6BBA), onder dit begrip?

Klik hier voor de uitspraak in het kort geding.

 

Bron: Rechtspraak.nl

 

Lees ook…

Vrije advocaatkeuze rechtsbijstandverzekerden door Hoge Raad bevestigd

In cassatie heeft de HR afgelopen vrijdag het recht op vrije advocaatkeuze bij rechtsbijstandverzekeringen formeel bevestigd. Eerder waren er prejudiciële vragen voorgelegd aan het Europese Hof.

Uitspraak Europese Hof over vrije advocaatkeuze

Op 7 november 2013 heeft het Europese Hof van Justitie zich uitgesproken over de zogenaamde vrije advocaatkeuze bij rechtsbijstandverzekeringen. Het Hof heeft bepaald dat een verzekerde altijd zelf zijn advocaat mag kiezen als er een procedure voor de rechter gevoerd moet worden.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

23 apr 2014

Laatst gewijzigd

23 apr 2014

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.