Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
18 apr 2014 Nieuws

Gezondheidsklachten mogelijke beperking voor aankoop woning

Ongeveer 15 procent van de Nederlanders met een chronische aandoening kan geen overlijdensrisicoverzekering krijgen. Hierdoor wordt het kopen van een huis ook moeilijker. Dit meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een enquête onder 137 leden met een chronische aandoening.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Premieverhoging
Aan het onderzoek van Vereniging Eigen Huis werkten 137 leden met een chronische aandoening mee. Deze leden probeerden de afgelopen vijf jaar een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dat lukte bij 15 procent niet. Van degenen die wel zijn geaccepteerd, kreeg een op de drie premie-opslag. Die opslag kan fors zijn. Van de mensen met premieverhoging zag 35 procent de premie minstens verdubbelen. Maar liefst driekwart van de mensen met premieverhoging vond de opslag onterecht.

 

Bron: Vereniging Eigen Huis

Lees ook…

Annuïtair dalende risicoverzekering en zorgplicht

In het verleden zijn veel hypotheken met beleggingsrekeningen afgesloten. Daarnaast werd dan vaak een annuïtair dalende risicoverzekering bijgesloten. Vanuit zorgplicht is het goed om te kijken in hoeverre de overlijdensrisicoverzekering nog aansluit bij de waarde ontwikkeling van de beleggingsrekening.

Geen discriminatie voor 'postcode'-risicoverzekeringen

Regelmatig rijst de vraag of de postcode het uitgangspunt mag zijn bij het vaststellen van premies of het toekennen van hypotheken. Discussie in de Tweede Kamer over postcodediscriminatie bij de Finvita overlijdensrisicoverzekering was voor ontwikkelaar Dazure aanleiding om het College voor de Rechten van de Mens om advies te vragen (zie link). Dazure wil weten of de wijze waarop zij de premie berekent leidt tot discriminatie van mensen met een laag inkomen en van mensen van niet-westerse afkomst.

Rekenmodel: BMI

Diverse verzekeraars geven premiekorting, op basis van de berekende BMI. In bijgaand rekenmodel kan uitgerekend worden wat de BMI is.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

18 apr 2014

Laatst gewijzigd

18 apr 2014

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.