Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
8 mei 2013 Nieuws

Blok-hypotheek nog niet uit de startblokken

Volgens het Financieele Dagblad zijn de verzekeraars Aegon en Delta Lloyd afgehaakt bij de mogelijke introductie van de 'Blok-hypotheek". Minister Blok wil met de in te voeren hypotheekvorm juist de huizenmarkt op gang brengen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Diverse deskundigen uit de branche stellen dat de 'Blok-hypotheek' te ingewikkeld is. Daarnaast is de consument over de gehele looptijd duurder uit dan bij een gewone annuïtaire hypotheek.

Delta Lloyd
Delta Lloyd gaf in een gesprek met het FD aan de 'Blok-hypotheek' niet op de markt te brengen. Niek Hoek, bestuursvoorzitter van Delta LLoyd: "We willen als sector terug naar eenvoudige producten. De duo-hypotheek is dat niet. Zij is ook moeilijk uit te leggen aan de klant." Volgens hem is de hypotheek daarom ook "niet te rijmen met onze zorgplicht".

Aegon
Ook bij Aegon zijn er geen plannen om een variant van de duo-hypotheek op de markt te brengen.

Andere geldverstrekkers
Diverse partijen zijn zich nog aan het beraden over de mogelijke introductie van de 'Blok-hypotheek'. Als er al een aanbieder is die met het product komt, zal deze zeer waarschijnlijk niet voor het eind van dit jaar op de markt komen.

Motie
Kamerlid Voortman heeft in een eerder stadium een motie ingediend om de invoering van de 'Blok-hypotheek' te heroverwegen. Dit als gevolg van signalen uit de markt. De aanwezige leden van de fracties van 50PLUS, GroenLinks en de PvdD hebben tijdens een eerdere stemming voor deze motie gestemd en de aanwezige leden van de overige fracties waren ertegen.

Bron: FD

 

 

 

Lees ook…

Vereniging Eigen Huis: Blokhypotheek nodeloos complex en onzeker

Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit voor een wetswijziging die het met name voor starters op de woningmarkt mogelijk maakt hun hypotheek voor minder dan 100% af te lossen.

Geen concrete plannen restschuld/NHG

Volgens de NVM zijn er 'geen concrete plannen' om woningbezitters met een restschuld te laten verhuizen met behoud van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit stelt de NVM naar aanleiding van een uitspraak van een woordvoerster van minister Blok (Wonen) in reactie op berichtgeving in het Financieele Dagblad.

Rekenmodel: extra aflossingen op een annuïteitenhypotheek

Hoeveel bespaart een relatie met extra aflossingen per maand/kwartaal/half jaar /jaarlijks? Voer de periodieke aflossing in en zie hoeveel er bespaard wordt op de rentelasten.

Woonakkoord struikel'Blok' voor toekomstige doorstromer

Diverse partijen stellen dat de aanpassing van het woonakkoord (50% aflossingsvrij) toch positieve kanten heeft. Fintool heeft een rekenmodel gemaakt, waaruit blijkt dat de aanpassing van het woonakkoord, zoals deze week bekend gemaakt is, een blok aan het been is.

Motie Voortman heroverweging 'Blok'-hypotheek kort leven beschoren

Dinsdag 16 april 2013 is de motie van Voortman in de Tweede Kamer besproken en verworpen.

Besluit Startersleningen

Dit besluit bevat een goedkeuring waardoor Startersleningen die na 31 december 2012 zijn afgesloten worden aangemerkt als bestaande eigenwoningschuld.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

8 mei 2013

Laatst gewijzigd

8 mei 2013

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.