Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
23 mrt 2005 Nieuws

Akkoord over WW binnen handbereik

In de SER lijkt een principeakkoord bereikt over de nieuwe WW. Opvallendste vernieuwingen zijn dat werklozen twee maanden een uitkering van 75 procent van het laatstverdiende loon ontvangen als zij in de laatste 39 weken minimaal 27 weken hebben gewerkt. Na deze twee maanden ontvangen werklozen een maand lang 70 procent van hun laatste loon. Het recht op een langere WW-uitkering bouwt men op door het arbeidsverleden. Voor elk gewerkt jaar 'verdien' je een extra maand ww-uitkering van 70% van het laatstverdiende loon.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Het maximum voor 'extra' WW-uitkering na die drie basismaanden is 35 maanden. De WW-uitkering gaat dus maximaal drie jaar en twee maanden lopen tegen vijf jaar nu.

 

Voor ouderen is een speciale regeling voorzien. Mensen ouder dan 60 jaar van wie de WW-uitkering afloopt, krijgen bij de beoordeling voor een vervolguitkering op bijstandsniveau niet te maken met een vermogenstoets of een toets op het inkomen van hun partner. Zij moeten wel zo veel mogelijk vrijwilligerswerk gaan doen. Daarnaast krijgt uitkeringsinstantie UWV de vrijheid om mensen van boven de 50 jaar vrij te stellen van de verplichting om te solliciteren als er in hun vakgebied geen uitzicht is op een baan.

 

Verder is opgenomen dat de zogeheten gouden handdruk bij ontslag niet in mindering wordt gebracht op de WW-uitkering. Voor de premies voor de WW-uitkeringen over de eerste zes maanden gaat het principe 'de vervuiler betaalt' gelden. Dit betekent dat sectoren die veel werklozen veroorzaken relatief veel premie gaan betalen.

 

Deze afspraken zijn vastgelegd in het eindbod van de SER-kroonleden aan de werkgevers- en werknemersorganisaties. De werkgevers- en werknemersorganisaties gaan het eindbod de komende dagen voorleggen aan hun achterbannen. FNV liet al weten dat dit eindbod van de kroonleden duizend keer beter is dan de plannen van het kabinet. Werkgeversorganisatie VNO-NCW is er niet zeker van dat zijn achterban het eindbod zal goedkeuren. Van de werkgevers mag de duur van de uitkering korter en 70 procent van het laatstverdiende loon is genoeg.

 

Bron: Nu.nl, 22-03-2005

 

Uw mening

 
Fintool.nl
23 mrt 2005
Wie in de toekomst werkloos wordt, heeft drie maanden recht op een korte WW-uitkering. De eerste twee maanden bedraagt de uitkering 75% van het laatstverdiende loon de derde maand 70%. De toetredingsdrempel voor deze uitkering is laag. Daarna kan maximaal drie jaar een uitkering van 70% volgen, afhankelijk van het arbeidsverleden. De werkloze moet in dat geval in de 39 weken voorafgaande aan de werkloosheid, minimaal 27 weken hebben gewerkt.
 
Fadila Maachi
22 mrt 2005
Akkoord over WW.
1e stukje tekst wordt gemeld dat na deze twee maanden ontvangen werklozen een maand lang 70 procent,moet volgens mij jaar zijn.
Typfout??
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Opvoerdatum

22 mrt 2005

Laatst gewijzigd

23 mrt 2005

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.