Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
25 mrt 2013 Nieuws

10. Overgangsregeling KEW, SEW of BEW bij tijdelijk huren na 2012 10. Overgangsregeling KEW, SEW of BEW bij tijdelijk huren na 2012

Vraag en antwoord van Kennisgroep Verzekeringsproducten
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Het overgangsrecht voor de KEW, SEW en BEW wijkt voor degenen die na 2012 tijdelijk een woning huren na verkoop van hun eigen woning, af van het overgangsrecht voor een bestaande eigenwoningschuld. Als na een korte periode van huur weer een woning wordt gekocht, kan de situatie zich voordoen dat met betrekking tot de financiering daarvan wel sprake is van een op 31 december 2012 bestaande eigenwoningschuld, maar een KEW, SEW of BEW niet meer mogelijk is.

Dit verschil is onwenselijk. In de brief van Minister Blok van 4 maart 20131 aan de Tweede Kamer is medegedeeld dat dit verschil vooruitlopend op wetgeving in een
beleidsbesluit zal worden weggenomen. Als een KEW, SEW of BEW op enig moment na 2012 niet meer aan de daarvoor geldende voorwaarden voldoet omdat de eigen woning wordt verkocht, maar binnen hetzelfde kalenderjaar of het daaropvolgende kalenderjaar een eigen woning wordt gekocht, dan kwalificeert deze weer als KEW, SEW of BEW onder het overgangsrecht. Daarbij zal ook worden geregeld dat de al bij de overgang naar box 3 in aanmerking genomen vrijstelling weer herleeft bij het voortzetten van het product. Er is dan sprake van fiscaal geruisloze voortzetting.

Lees ook…

Toelichting op overgangsregeling omzetten (deels) aflosvrije hypotheken en SEW/KEW/BEW/Box 3

In het besluit van 21 december 2012 - BLKB2012/1994M is een overgangsregeling omschreven. In de praktijk leverde dit toch onduidelijkheden op en zijn veel vragen gesteld (en beantwoord op de kennis van toen). Feitelijk is er sprake van een ruimere regeling, dan het besluit deed voorkomen. De Kennisgroep Verzekeringsproducten heeft diverse vragen beantwoord. Deze 'vragen en antwoorden' zijn op onze website terug te vinden.

Uw mening

 
Ronald van Kaam
10 jun 2013
Stel iemand heeft reeds in 2011 een woning gekocht. De eigen woning is nog niet verkocht. De nog niet verkochte woning betreft een spaarhypotheek die als KEW kwalificeerd.
In 2013 wil hij de oude woning gaan verhuren. Kan hij de polis voortzetten en wat zijn de fiscale gevolgen? Kan deze polis ooit nog worden gekoppeld aan de nieuwe hypotheek die deels aflossingsvrij is of kan ik deze polis nu beter direct inbrengen en de aflossingsvrije hypotheek van de nieuwe hypotheek omzetten naar bankspaarhypotheek?
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

24 mrt 2013

Laatst gewijzigd

25 mrt 2013

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.