Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
3 feb 2011 Nieuws

Einde ‘AOW-spaarfonds’ nabij

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil snel af van het Spaarfonds AOW, omdat het ‘vergrijzingsfonds’ een lege pot is.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!


De Kamer sprak woensdag met professor Bas Jacobs, DNB-directeur Henk Brouwer en oud-staatssecretaris Frank de Grave van Sociale Zaken over het spaarfonds.

De studiegroep Begrotingsruimte stelt al jaren dat door het AOW-fonds onterecht het beeld kan ontstaan dat het vergrijzingsprobleem wordt opgelost. Stortingen in het AOW-spaarfonds bestaan alleen in de boekhouding, omdat het geld elders in de Rijksbegroting weer wordt uitgegeven. Het kabinet liet eind vorig jaar weten het advies van de studiegroep “deze papieren constructie niet te continueren” over te nemen.

Professor Jacobs noemde het in 1998 ingestelde fonds “je reinste volksverlakkerij”. Volgens hem moeten politici “oprecht excuses aanbieden voor het misleiden van de burger”. In zijn ogen heeft de politiek nagelaten geld te sparen en te lang gewacht met maatregelen, zoals het verhogen van de AOW-leeftijd om de kosten te drukken.

De Grave reageerde als gebeten: “Nou nou, ik word opeens als oplichter neergezet, zoveel verontwaardiging is niet nodig. Ik heb bij het debat over het wetsvoorstel al gezegd dat het fonds geen zekerheid biedt. Zekerheid komt voort uit gezonde overheidsfinanciën en arbeidsparticipatie.” De Grave heeft als staatssecretaris in 1998 het fonds ingesteld.

Henk Brouwer, destijds leidinggevend ambtenaar bij het uitdenken van het fonds: “Het is geen fonds, het bevat geen vermogenstitels. Opheffen dus. We kunnen beter praten over wat we nu kunnen doen om de vergrijzingskosten op te vangen, zoals langer doorwerken, belasting heffen, de AOW fiscaliseren of extra bezuinigen.”

Bronnen: FD, ANP, 03-02-2011
 

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

3 feb 2011

Laatst gewijzigd

3 feb 2011

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.