19 mrt 2015 Nieuws

Forse afname fraude met internetbankieren

Uit cijfers van de Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken blijkt dat de schade als gevolg van fraude in het Nederlandse betalingsverkeer in 2014 bijna gehalveerd is ten opzichte van het jaar ervoor. De procentuele daling was voor alle elektronische betaalmiddelen nagenoeg gelijk, zowel voor betaalpassen, creditkaarten als voor internetbankieren.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Schadelast
Sinds 2012 is de totale schade stelselmatig gezakt van 81,8 miljoen euro in 2012 en 33,3 miljoen euro in 2013 naar 17,3 miljoen euro in 2014.In 2014 werd de meeste schade door phishing veroorzaakt: 3,9 miljoen euro.

Antiskimmingmaatregelen sorteren effect
In lijn met de verwachtingen is het skimmen van betaalpassen in 2014 fors teruggedrongen. De schade door skimmen is met 82% gedaald van ruim 6,8 miljoen euro in 2013 tot minder dan 1,3 miljoen euro in 2014. Door de invoering van de EMV-betaalchip op alle betaalpassen, ‘geoblocking ’ van pinnen buiten Europa en extra antiskimmingmaatregelen op onbemande betaal- en geldautomaten, is het skimmen niet aantrekkelijk meer voor fraudeurs. Het laatste geval van skimmen bij bemande betaalautomaten aan de toonbank was al in 2012. Eind 2013 is voor het laatst bij een geldautomaat geskimd. Omdat skimmen in Nederland nagenoeg niet meer voorkomt, is het Landelijk Skimming Point eind 2014 opgeheven. Geskimde betaalpassen kunnen uitsluitend nog buiten Europa te gelde worden gemaakt.

Pincode
De grootste schadepost bij betaalpassen is de schade als gevolg van gestolen of verloren bankpassen: 3,3 miljoen euro in 2014. Vaak wordt daarbij de pincode afgekeken en vervolgens de pas gestolen. Daarom zullen de banken in 2015 de voorlichting over deze vorm van fraude verder opschroeven. Contactloos betalen zonder pincode voor kleine bedragen en ‘ dip&go ’ bij het parkeren kunnen bijdragen aan het terugdringen van het afkijken van pincodes.

 

 

Bron: NVB / Betaalvereniging Nederland

Lees ook…

Fraude betalingsverkeer blijft dalen

De fraude in het betalingsverkeer is ook het afgelopen half jaar sterk gedaald; met 34% ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar. De dalende trend van de afgelopen twee jaar zet daarmee door. De totale schade bedroeg in het eerste halfjaar van 2014 ongeveer 9,5 miljoen euro.

Berichtgeving over skimming beïnvloedt gebruik pinpas

Consumenten betalen minder vaak met hun pinpas op dagen dat er iets in de krant staat over fraude met betaalpassen. Dit blijkt uit recent onderzoek van DNB naar de invloed van krantenberichten over skimming op het gebruik van de pinpas in Nederland.

KopieID app maakt misbruik met kopie identiteitsbewijs moeilijker

Identiteitsfraude plegen wordt moeilijker als mensen hun identiteit beter beschermen. Om mensen hierbij te helpen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de KopieID app gelanceerd, waarbij mensen met hun smartphone gemakkelijk een veilige kopie van hun identiteitsbewijs kunnen maken.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

19 mrt 2015

Laatst gewijzigd

19 mrt 2015