9 nov 2004 Nieuws

Verzekeraars boos over regeling voor levensloop

De verzekeraars zijn boos over de afspraak die het kabinet zo moeizaam wist te maken met werkgevers en werknemers over de nieuwe levensloopregeling. Dat niet zij maar pensioenfondsen de regeling mogen uitvoeren, is in strijd met Europese regels, denken de verzekeraars.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Werknemers kunnen sparen voor vervroegd stoppen met werk of tussentijds (zorg)verlof. De levensloopregeling die daarvoor in het leven is geroepen, kan worden ondergebracht bij pensioenfondsen, zo kwamen de drie partijen vrijdagnacht overeen tijdens de onderhandelingen over een nieuw sociaal akkoord. Het kabinet komt daarmee, vooral onder druk van de vakbeweging, terug op het plan om banken en verzekeraars dat werk te gunnen. De vakbonden denken dat de regeling bij pensioenfondsen betaalbaar is voor meer mensen.

 

De verzekeraars voelen zich nu door het kabinet in de steek gelaten. Tot een paar weken geleden hield minister De Geus (sociale zaken) immers vast aan een individuele levensloopregeling die banken en verzekeraars zouden uitvoeren. Nu is afgesproken dat werknemers alsnog mogen kiezen voor een bank of verzekeraar, maar onduidelijk is of ze dan nog aanspraak kunnen maken op een werkgeversbijdrage.

 

Juristen hebben in opdracht van het Verbond van Verzekeraars vastgesteld dat de nu gekozen regeling in strijd is met een Europese richtlijn. Die stelt dat pensioenfondsen zich alleen mogen bezighouden met pensioenkwesties, en de EU-lidstaten zijn verplicht daarop toe te zien, aldus de juristen in een interne memo. Omdat verlof geen pensioen is, zal die richtlijn een 'onoverkomelijke hobbel' zijn. ,,Het wachten is op de eerste die de regeling aanvecht; voordat het Europese hof dan een uitspraak doet, zijn we jaren verder.'

 

Bron: Trouw, 08-11-2004

 

Uw mening

 
Toine Zuure
9 nov 2004
Een kwestie van geven levensloop en nemen zfw in de aloude poldertraditie.
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Opvoerdatum

9 nov 2004

Laatst gewijzigd

9 nov 2004