21 jan 2021 Nieuws

Toename WW-uitkeringen in december 2020

Voor het eerst sinds zes maanden stijgt het aantal WW-uitkeringen weer. In december neemt de WW met 9 duizend toe naar 286.000. Dit komt voor een groot deel door een gebruikelijke toename van de WW in de winter. Zo steeg het aantal uitkeringen in de bouw en landbouw. De coronacrisis versterkte dit effect: ook in de horeca steeg het aantal WW-uitkeringen. De WW nam in 2020 in vergelijking met vorig jaar met 28 procent toe. Dat meldt UWV.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Na het uitbreken van de coronacrisis nam de WW toe van 240.000 in februari naar 301.000 eind mei. Vervolgens schommelde de WW een aantal maanden rond dat aantal. Vanaf augustus nam de WW geleidelijk af, naar 276.000 eind november. In december is voor het eerst weer een stijging te zien naar bijna 286.000 uitkeringen.

WW toename in december

In de winter neemt vaak het aantal uitkeringen toe vanuit seizoensgevoelige sectoren. In december nam het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van november in de bouw dan ook toe met 25 procent en in de landbouw met 14 procent. De horeca en de uitzendbranche zijn twee sectoren die flink geraakt worden door de contactbeperkende maatregelen. De WW steeg in december met 10 procent in zowel de horeca als bij de uitzendbedrijven. In vervoer en logistiek en bij cultuur steeg de WW afgelopen maand met ongeveer 3 procent.

Verdubbeling uitkeringen aan jongeren

In vergelijking met 2019 nam het aantal WW-uitkeringen in 2020 in alle leeftijdsgroepen toe. De stijging was het grootst bij jongeren. In de groep tot 25 jaar is het aantal WW-uitkeringen meer dan verdubbeld van 9.100 naar 19.500. Dat is een toename van 114 procent. Jongeren werden in het begin van de coronacrisis snel en hard geraakt. Dit komt omdat ze vaak met flexibele contracten en in sectoren werken die door de coronamaatregelen veel omzet verloren, zoals de horeca.

Dienstverlenende beroepen geraakt

In heel 2020 betrof de instroom in de WW 479.000 uitkeringen. Dat is een toename van de gemiddelde instroom per week met 37 procent in vergelijking met vorig jaar. Als je kijkt naar de gemiddelde instroom per week, was de stijging het sterkst bij de dienstverlenende beroepen (81 procent). Het gaat hier om beroepen zoals koks, kelners en barpersoneel. Deze beroepen zijn hard geraakt door het grotendeels sluiten van de horeca.

 

Bron: UWV

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Werkloosheid in november verder gedaald

In november waren 378 duizend mensen werkloos, dat is 4,0 procent van de beroepsbevolking. In de afgelopen drie maanden daalde het aantal werklozen met gemiddeld 16 duizend per maand. Het aantal werkenden groeide in de afgelopen drie maanden, met gemiddeld 22 duizend per maand. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de beroepsbevolking. UWV registreerde eind november 276 duizend lopende WW-uitkeringen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

21 jan 2021

Laatst gewijzigd

21 jan 2021