27 feb 2020 Nieuws

Oefen met situaties uit de praktijk

Benieuwd wat u al weet over hypotheken, huurtoeslag of een ander onderwerp? De Belastingdienst heeft een aantal oefen casussen met uitwerkingen beschikbaar gesteld.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Via de link https://portaal.belastingdienst.nl/wps/portal/knw/home/kennisnetwerk/casussen/zelftests/ kunt u een selectie maken op de gewenste onderwerpen.

Na het inloggen/aanmaken van een account kunt u de zelftoets(en) maken.

Test Hypotheken en andere schulden invullen

Met deze zelftest toetst u in hoeverre u de belastingplichtige kunt helpen bij de rubriek hypotheken en andere schulden. Daarvoor beantwoordt u een aantal vragen.

Per vraag krijgt u feedback of het gegeven antwoord goed of fout is, en wat het goede antwoord is. Let op! Klik op Controleer onder iedere vraag om de directe feedback te krijgen. Na de laatste vraag krijgt u de totaalscore te zien.

Zie onder een uitwerking van een casus.

Zie ook verkort stappenplan als u enkel de test wil maken.

 

Bron: Belastingdienst

 

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Belastingaangifte en de eigen woning

In een handzaam overzicht worden de (aftrekbare) kosten opgesomd. Deze kunnen betrekking hebben op de aankoop- of verkoop van een 'eigen woning' of op de oversluitkosten bij een herfinanciering.

Uw mening

 
Edwin Zijdenbos
13 mrt 2020
De Belastingdienst heeft een terugkoppeling gegeven.

Letterlijk is de vraag of 'Taxatiekosten voor de waardebepaling van de woning' een aftrekpost is. Fiscaal is dat dan (nog) niet het geval, want het kan zijn dat relatie geheel geen financiering nodig heeft, of 'voor de lol' een indicatie wenst van de waarde van de woning. Taxatiekosten worden pas aftrekbaar als ze zien op een box 1 financiering.
In de context van het rijtje, is dat een 'aanname' die wel logisch was, maar het 'instinkertje' is dat het nog geen feit is. Vandaar dat het (nog) niet meetelt als aftrekpost.

De medewerkster neemt 'argumentatie' wel mee in de evaluatie, dus of een ruimere uitleg (waarom geen aftrekpost), of wel een aftrekpost (want ziet op box 1 financiering).
 
Edwin Zijdenbos
27 feb 2020
We hebben uw (terechte) opmerking aangekaart bij de Belastingdienst. Wordt vervolgd.
 
Niels Kuiper
27 feb 2020
Is het antwoord van vraag 4 van de uitwerking test Belasingdienst wel correct? Naar mijn mening zijn de taxatiekosten nodig om de hypothecaire lening te kunnen verkrijgen en daarmee ook fiscaal aftrekbaar. Ik hoor graag.
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

27 feb 2020

Laatst gewijzigd

27 feb 2020