3 mei 2019 Nieuws

Taxateur overschrijdt grens in verzet tegen wenswaarde

Klager wil zijn huis laten taxeren vanwege een verbouwing, maar vindt de marktwaarde van de taxateur te laag. Hij vraagt om een aangepaste taxatie. De taxateur maakt een 2e rapport met een aanpassing van de waarde na verbouwing.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Klager hoopte in het rapport na verbouwing op aanpassing van de oorspronkelijke marktwaarde. Dat pikt de taxateur niet. Hij klaagt over zijn klant bij het validatie-instituut, omdat hij vindt dat klager een wenswaarde wil afdwingen.

Ook komt er ruzie over de rekening, de klant betaalt niet. De taxateur stuurt zijn rapport – tegen de uitdrukkelijke wens van de klant – door naar de bank. De taxateur heeft ter zitting aangegeven dat hij dit in een vergelijkbare situatie weer zo zou doen.

Vertrouwelijke gegevens onterecht gedeeld

Dat gaat het Tuchtcollege te ver. Sturing van de waarde bij een taxatie moet worden tegengegaan. Maar het melden van vertrouwelijke gegevens aan een derde, dat gaat te ver, zeker als het wordt gebruikt als oneigenlijk incassomiddel. Het verweer van de taxateur, dat hij de bank ziet als mede-opdrachtgever, wordt verworpen.

Beslissing

De klacht is gegrond en de taxateur krijgt een berisping.

 

Bron: Stichting Tuchtrechtspraak NRVT

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Uw mening

 
Charlotte Sijmons
6 mei 2019
tegenwoordig willen de geldverstrekkers toch het liefst dat de geldverstrekker wordt ingevuld op de NWWI aanvraag; is dat dan ook het melden van vertrouwelijke gegevens aan een derde? Of geldt dit niet omdat de klant de NWWIopdracht accepteert waar deze geldverstrekker dan al in is genoemd?
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

3 mei 2019

Laatst gewijzigd

3 mei 2019