28 feb 2017 Nieuws

Kifid uitleg voorwaarden woonlastenbeschermer

Is het gebruik van de startersregeling van het UWV, en daardoor werkzaam zijn als zelfstandige een vorm van 'dienstbetrekking van verzekerde' in de polisvoorwaarden van een woonlastenbeschermer? In een Kifid uitspraak doet de Commissie een uitspraak.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Lees hier de volledige uitspraak.

Consument heeft in 2009 bij Verzekeraar een zogeheten ‘Verantwoord Hypotheek Plan’ met onder meer dekking bij werkloosheid gesloten. Consument is op enig moment onvrijwillig werkloos geraakt. Sinds 1 januari 2016 maakt Consument gebruik van de startersregeling van het UWV. Verzekeraar heeft de claim van Consument afgewezen omdat hij van mening is dat Consument niet voortdurend volledig werkloos is geweest.

De Commissie overweegt dat de Voorwaarden voorschrijven dat verzekerde voortdurend werkloos is zolang hij niet geheel of gedeeltelijk een nieuwe dienstbetrekking aanvaardt. De vraag die derhalve beantwoord dient te worden is wat onder het begrip ‘’dienstbetrekking’’ valt.

Vast staat dat Consument vanaf 1 januari 2016, via de startersregeling van het UWV, werkzaam is als zelfstandige. Nu Consument als startende ondernemer geen loon heeft ontvangen en er geen sprake is geweest van een gezagsverhouding, kan niet gesteld worden dat Consument vanaf 1 januari 2016 geheel of gedeeltelijk een nieuwe dienstbetrekking heeft aanvaard.

Er is derhalve sprake van voortdurende werkloosheid. De vordering van consument wordt toegewezen. 

 

Bron: Kifid

Lees ook…

Woonlastenbeschermers en WW dekking

Sinds 1 juli 2015 is de berekening van het dagloon voor een WW-uitkering gewijzigd (bij nieuwe aanvragen). Het dagloon is de basis voor de berekening van de WW-uitkering. Voor de hoogte van het dagloon wordt gekeken naar het sv-loon in de periode van een jaar voor aanvang werkloosheid. Mogelijk kan gebruik gemaakt worden van het garantiedagloon.

'Winterstop' schilder gedekt evenement woonlastenbeschermer?

Kifid heeft een uitspraak gedaan over een woonlastenbeschermer. Consument heeft een woonlastenbeschermer gesloten bij Verzekeraar. Hij is als onderhoudsschilder vier jaar op rij bij dezelfde werkgever ontslagen in de wintermaanden na het sluiten van een beëindigingsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Verzekeraar wijst de vierde claim van Consument af met een beroep op een uitsluiting voor seizoenswerk.

AFM onderzoek woonlastenverzekering

Veel woonlastenverzekeringen doen niet in alle gevallen wat een consument er van mag verwachten. Dat blijkt uit onderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) recent heeft gedaan.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

28 feb 2017

Laatst gewijzigd

28 feb 2017