15 sep 2004 Nieuws

Kamer wil openheid van beloning voor intermediair

CDA, VVD en PvdA willen dat consumenten zicht krijgen op de kosten van advies van hun financiële tussenpersonen zoals hypotheekadviseurs en assurantiebemiddelaars. De twee grootste fracties in de Tweede Kamer, CDA en PvdA, willen dat deze verplichte transparantie voor tussenpersonen onderdeel gaat uitmaken van de Wet financiële dienstverlening (Wfd).
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Dat werd dinsdagavond duidelijk bij de behandeling door de Kamer van de Wfd. Samen vertegenwoordigen CDA en PvdA een meerderheid in de Tweede Kamer.

 

CDA-fractiewoordvoerder Koomen wil in de wet de mogelijkheid openen tot het regelrecht verbieden van afsluitprovisie en pleit voor advisering op basis van uurtarieven als alternatief. Ook regeringspartij VVD vindt van belang dat de klant weet hoe zijn tussenpersoon wordt betaald. Maar in plaats van een wettelijke verplichting voor tussenpersonen om hun kosten en beloning te openbaren, wil de VVD eerst nog de sector gelegenheid geven zelf met een voorstel te komen. Een soortgelijk beroep op de tussenpersonensector om te komen tot meer zelfregulering doet de VVD voor de transparantie van de banden met verzekeraars. Van de grote partijen pleit alleen de PvdA voor een wettelijke plicht voor tussenpersonen de klant te informeren over de grootaandeelhouders in de tussenpersoon. Tussenpersonenorganisatie NVA brak vorige week nog een lans voor zo’n informatieplicht. PvdA en CDA willen een snelle bundeling van de zeven financiële geschillencommissies. CDA en VVD zijn bezorgd over de uitbreiding van toezichthouder AFM en daarmee gepaard gaande kostenstijging. CDA en VVD waarschuwen tegen meer administratievelastendruk.

 

Bron: Het Financieele Dagblad, 14 september 2004

Rubrieken

Opvoerdatum

15 sep 2004

Laatst gewijzigd

15 sep 2004