Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
22 jun 2022 Nieuws

Voortgang Actieplan Consumentenkeuzes 2022

Minister Kaag informeerde de Tweede Kamer over de voortgang van het Actieplan Consumentenkeuzes. Met dit actieplan willen partijen uit de financiële sector, de gedragswetenschap en de overheid consumenten helpen bij het maken van gezonde financiële keuzes.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

We weten uit de gedragswetenschap dat consumenten vaak denken dat ze rationeel handelen, maar dat dat lang niet altijd het geval is. Zeker niet als het om geldzaken gaat. Vanuit de gedragswetenschap is bekend dat consumenten vaak ongeacht de prijs en kenmerken de middelste optie kiezen, dat ze pas het belang van een spaarbuffer inzien als de koelkast en wasmachine tegelijk kapotgaan en dat consumenten pas bij het aflopen van een aflossingsvrije hypotheek naar relevante informatie zoeken.

Dit komt doordat mensen beslissingen grotendeels intuïtief en snel nemen, in plaats van grondig en beredeneerd.

(Be)sparen

Een belangrijk speerpunt van het ministerie van Financiën is dat Nederlandse huishoudens voldoende financieel weerbaar zijn. Een onderdeel daarvan is dat consumenten voldoende spaarbuffer hebben voor tegenslagen en toekomstplannen. Voor consumenten zorgt dit voor een afname in stress en geeft het financiële rust. In 2021 had een op vijf Nederlanders minder dan 1000 euro spaargeld; een op drie had minder dan 5.000 euro aan spaargeld.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

WRR-rapport 'Weten is nog geen doen'

Naast denkvermogen is 'doenvermogen' minstens zo belangrijk om aan de hoge eisen van de participatiesamenleving te kunnen voldoen. De overheid verwacht van burgers steeds vaker dat ze zelfredzaam zijn op het gebied van gezondheid, persoonlijke financiën en de arbeidsmarkt.

Gedragseconomie en consumptief krediet

De manier waarop een lening online wordt aangeboden, kan de keuzes van consumenten tijdens het afsluitproces (onverwacht) beïnvloeden.
Dit blijkt uit het AFM rapport ‘Maak verantwoorde leenbeslissing makkelijker: invloed van de online keuzeomgeving op leengedrag’.

Gedragseconomie en de woningmarkt

SEO Economisch Onderzoek heeft een theoretische verkenning gedaan naar de kans dat het benutten van gedragseconomische inzichten het woningmarktbeleid kan verbeteren.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

22 jun 2022

Laatst gewijzigd

22 jun 2022

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.